Megújult orgona

2022.03.08. 07:00

Már Toronynak is van koncertterme

Haller László plébános felszentelte a Szűz Mária neve templom megújult orgonáját. A hivatalos átadón Sebestyén Márta népdalénekes lépett fel. Fekete Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Kodály és Bartók országában nem fordulhat elő, hogy hamis a muzsika.

VN

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, parlamenti alelnök a toronyi orgonaavató ünnepségen

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: most már koncertterme is van Toronynak, majd köszönetet mondott a kormánynak, hogy biztosította a felújításhoz szükséges összeget. Az avatóünnepségen Fekete Péter államtitkár arról beszélt, hogy hosszú utat kellett bejárni mostanáig. Először rendet kellett tenni a gazdaságban, majd a kormány arról döntött: nem engedi kivinni az országból az itt megtermelt javakat. Ezután következtek az útfelújítások.

 

 – A Szombathely és környékén élők jól tudják, mit jelent, hogy új út visz a településről a fővárosba, onnan pedig a nagyvilágba, és ugyanezen az úton lehet visszajuttatni a világ nagy kincseit hozzánk – fogalmazott. Elmondta, aztán hangszert kellett adni a gyermekeink kezébe: hárommilliárd forintból kicserélték a zeneiskolákban a régi hangszereket, hiszen Kodály és Bartók országában nem szólhat hamisan a muzsika. 

 

Döntött a kormány arról is, hogy a templomok környékén lévő fiatalok kezébe gitárt, fuvolát, csengettyűt és csellót ad, hogy a tudásukat a templomon kívülről belülre is tudják vinni. A hangszerek királynőjének, az orgonának pedig szimbolikus jelentése van, több mint kétszáz településen újították fel az elmúlt időszakban.

 

 – Mozdíthatatlan, erős, mint maga a templom, mint keresztény nemzeti kultúránk. Ebben a forrongó világban arra van nagyon szükségünk, hogy a mozdíthatatlant, a stabilt, amiben bízhatunk, azt megerősítsük. Tudjunk különbséget tenni a tiszta és a hamis hang között, a disszonancia és a harmónia között – hangsúlyozta Fekete Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában