Helyi közélet

2022.03.24. 09:24

Meditáló személyiség és kifejezőerő - Kiállítás nyílt Kőszegen

Turcsán Miklós festőművésznek nyílt kiállítása kedden a Jurisics-vár a Kőszegi Művészeti Egyesület szervezésében. „Bői képeit” hozta Kőszegre. Évek óta a Vas megyei Bőben alkot nyaranta – ott készültek a lovagteremben látható kompozíciók.

BTK

Fotó: © Unger Tamás

Megnyitójában prof. Lőrincz Zoltán művészettörténész, az egyesület elnöke elárulta, a tárlatnyitó előtti napig kizárólag a képek alapján tájékozódott az alkotóról, szándékosan nem olvasott az életrajzi könyvből. Elmondása szerint nagyon érzékeny, meditatív, kontemplatív személyt ismert meg a festmények alapján. – Turcsán Miklós művészetében sokféle irányzatról beszélünk: a konstruktivizmustól a szürrealizmuson át az expresszionizmusig. A képeken mindent egyesít: meditáló személyiségét és a kifejezőerőt – a konstruktivista gondolkodás visszatér, érezhető a megkomponálásra való vágy és hogy nem a divatokat keresi, hanem önmagát, a legintimebb belsejét adja őszintén – mondta.

 

Barátja, az ugyancsak bői dr. Galiotti Csaba állatorvos, aki maga is fest, saját versével lepte meg a lovagteremben a kiállítót: „ A fényre szegezve s a térbe feszítve s törve ezerszer át meg át, egy ember elindult megkeresni létünknek titkos ágbogát.” A zene sem hiányzott a kiállításról: a kőszegi születésű, Budapesten élő testvérpár, Vecsei Márton és Vecsei András (Ask the Dust) blues muzsikája különleges hangulatot adott az estnek.

 

Turcsán Miklós 1944-ben Szilben (Győr-Moson-Sopron megye) született. 1969-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Fónyi Géza, Sarkantyu Simon és Blaski János tanítványaként. 1972 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon. Munkáival Párizsban kétszer is ezüstérmet nyert. A kiállítás április 24-ig naponta 10 és 17 óra között látogatható a lovagteremben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában