Helyi közélet

2022.03.18. 10:31

Megszépülnek a Püspöki Palota Dísztermének oldalfalai - fotók

A szakmai munkát Tarr György és Pintér Attila restaurátorművészek végzik.

Szombathelyi Egyházmegye

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Szily János szombathelyi püspök, még győri segédpüspökként ismerkedett meg a kor legnagyobb osztrák festőjével Anton Maulbertsch-csel, aki ettől kezdve minden művészeti kérdésben legfőbb tanácsadója lett szombathelyi püspöki szolgálata idején is. A Szombathelyi Püspöki Palotában a nagy terem festői szépségét Maulbertsch-nek köszönhetjük, aki az „Isteni gondviselés” allegóriájával 1783 őszén ajándékozta meg Szombathelyt. A díszterem mennyezetének restaurálási munkálatai 2020 őszén fejeződtek be. 

 

A mostani munkálatok az oldalfalakra terjednek ki, elsőként a nyugati oldalfal restaurálása történik meg, ezen a falfelületen található két figurális ábrázolás: Septimius Severust a római legionáriusok császárrá választják Kr.u. 193-ban Carnuntumban, illetve Constantius Chlorus törvénykezését láthatjuk a mai Szombathely területén.  A falképek „al fresco” technikával készültek. 

 

 

Biztosan tudjuk, hogy a díszterem festéséhez két alkalommal hozzányúltak. Ismereteink vannak az 1893-as beavatkozásról, amely a mennyezet teljes déli és keleti holker oldalát érintette, megváltoztatva az eredeti koloritást és részben annak kiosztását. A következő esztétikai változtatást az 1991-es pápalátogatás előtt végezték el. Jelen restaurálás elsődleges célja visszaállítani az 1783-ban készült Maulbertsch által elkészített díszítőfestés koncepcióját.

 

A szakmai munkát Tarr György és Pintér Attila restaurátorművészek végzik - olvasható a Szombathelyi Egyházmegye közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában