A víz világnapja

2022.03.23. 08:00

Sérülékeny erőforrásaink, felszín alatti vizeink

A víz világnapja alkalmából a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezete és a Vasivíz Zrt. ünnepi előadóülést tartott a városházán.

Polgár Patrícia

Busa Tamás, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a fórumon

Forrás: Szendi Péter

Az ENSZ 1993-ban március 22-ére tűzte ki a víz világnapját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A jeles nap minden évben más nézőpontból világít rá a víz alapvető szerepére. Idén a felszín alatti vizek kerülnek a figyelem középpontjába. 

 

A térség vízügyi szakemberei utoljára két évvel ezelőtt találkoztak a világnap alkalmából. A keddi rendezvényen Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese nyitóbeszédében elmondta: talán sokan nem is tudják, de több helyen találkozhatnak a hétköznapi életük során is a felszín alatti vízzel. Karsztvizek lelhetők a barlangok mélyén, de sok esetben – a rétegvíz mellett – ebből nyerik a szakemberek az ivóvízellátáshoz szükséges vízmennyiséget is. 

 

A pihenni vagy gyógyulni vágyók pedig a legszívesebben termálvizekben merülnek el. – Hazánk ma még gazdag a felszín alatti vízkészletek terén, de egyre inkább látszik, hogy ez az erőforrás is sérülékeny – hangsúlyozta, majd hozzátette: ivóvizeinkre leginkább a klímaváltozás, a csatornahálózat hiányosságai, a nagy mértékű gyógyszerhasználat és az illegális hulladéklerakók jelentik a legnagyobb veszélyt. A szakember úgy véli, összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy a föld lakossága fenntartható módon tudjon gazdálkodni az éltető energiaforrással. A megnyitót követően szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. 

 

A prezentációk a felszín alatti vizeket érintő legkülönbözőbb témákat járták körbe: volt szó a velük kapcsolatos vízgazdálkodásról és az is kiderült, milyen állapotban van a megye ivóvízbázisa. Végül pedig Magyarország egyik természeti kincsét, a Hévízi-tavat ismerhette meg kicsit közelebbről a hallgatóság. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában