Figyelmetlenség a közúton

2022.03.10. 14:00

Szabálytalan előzésből halálos baleset Zsédenynél - Egyelőre megúszta a börtönt a vétkes sofőr

A Sárvári Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 2 hónap -végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, míg a 9 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző általi elkövetése bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Kötelezte 368.490 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: VN-archív

A tényállás szerint a vádlott 2019 augusztusában a reggeli órákban személygépkocsival közlekedett a 84-es számú – 2x1 sávos – főúton Sopron felől Sárvár irányába, Zsédeny települést elhagyva. Az érinett útszakaszokon a baleset bekövetkezésekor mindkét irányban folyamatosan, de nem összefüggően haladt a gépjármű forgalom, száraz, enyhén borult idő volt, a látási viszonyok jók voltak, az útburkolat normál állapotú és száraz volt. Közvetlenül a vádlott gépkocsija mögött közlekedett a balesetben érintett, 7 személyes személygépkocsi. A gépkocsiban egy német család utazott, a gépjárművet vezető férfin kívül a felesége és 7 kiskorú gyermekük volt, közülük a sértett a leghátsó üléssor bal oldali ülésén foglalt helyet úgy, hogy a biztonsági övet nem kapcsolta be.

 

 Zsédenyt elhagyva a német férfi a közvetlenül előtte haladó vádlott által vezetett, illetve a vádlott gépjárműve előtt haladó, utánfutót vonató gépjárművek előzésébe kezdett. A német vezető az előzést a KRESZ szabályainak betartásával kezdte meg, az előzés végrehajtása érdekében a gépjárművével áthúzódott a szemközti sávba, az előzés során gépjárműve legnagyobb sebessége 95 km/h volt.

 

 Amikor az előzésben lévő német gépkocsi homlokfelülete a vádlott által vezetett gépjármű hátsó vonalába ért, a vádlott – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előtte haladó gépjármű előzésének feltételei fennállnak és az biztonsággal végrehajtható, a tőle elvárható figyelem és körültekintés elmulasztásával – a bal oldali irányjelző használatával a gépjárművel a menetirány szerinti baloldali, ellentétes forgalmi irányú sávba átsorolva megkezdte az előtte haladó járműszerelvény előzését. 

 

Az előzést korábban megkezdő német gépjármű az ütközés elkerülése érdekében letért a bal oldali, a menetirányával ellentétes útsáv melletti útpadkára, majd ellenkormányzást végezve jobbra letért az úttestről és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árokba csapódva felborult, végül pedig a mezőgazdasági területen állt meg. A német gépjárműben utazó 9 személy közül nyolcan nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban a leghátsó üléssor bal hátsó ülésén helyet foglaló, a biztonsági övét nem használó sértett a baleset következtében testével a jármű karosszériaelemeihez, utastársaihoz csapódott, továbbá a gépkocsiból kirepült és az útmenti területhez csapódott, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három nap múlva a szombathelyi Markusovszky Kórházban elhalálozott. A sértett a biztonsági övének használata esetén a baleset során nyolc napon belül gyógyuló, könnyű lágyrész sérüléseket szenvedett volna el, hasonlóan az utastársaihoz.

 

A bíróság azért mentette fel a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette alól a vádlottat, - amelyet csak szándékosan lehet elkövetni -, mert nem volt bizonyítható, hogy vádlott az általa előidézett balesetet észlelte. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére 3 napot tartott fenn, míg a vádlott és a védő tudomásul vette az ítéletet - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában