Sokan dolgoznak részmunkaidőben

2022.04.18. 18:40

Burgenlandban nagy igény lenne a tömegközlekedés bővítésére

Burgenlandban a nők csaknem fele részmunkaidőben dolgozik. Ez derül ki az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) elemzéséből, amely a statisztikai adatokon alapul. A tömegközlekedési kapcsolatok hiánya, különösen a klasszikus ingázási időn kívül, ezért különösen a nőket sújtja. A VCÖ most a tömegközlekedés bővítését szorgalmazza.

magyarok.orf.at

Forrás: magyarok.orf.at

A közel 37 000 burgenlandi részmunkaidős alkalmazott 84 százaléka nő. Mivel a részmunkaidős állás gyakran más munkaidővel jár, mint a teljes munkaidős, ezért különösen sok nő használja a tömegközlekedést a klasszikus ingázási időn kívül. A közlekedési klub szerint azonban éppen ezekben az időszakokban sok vonat- és buszjárat hiányzik. A tömegközlekedés ezért nem vonzó, különösen a részmunkaidőben dolgozók számára, a VCÖ szerint. Emellett a nők több közcélú utat tesznek meg, mint a férfiak, például óvodába, iskolába vagy bevásárolni - írja a magyarork.orf.at.

Taxi und Linienbus

 

Felhívás a közös taxik és közösségi buszok használatára

A közlekedési szövetség ezért követeli a tömegközlekedés kiterjesztését a klasszikus ingázási időkön kívülre, valamint a közösségi taxik és önkormányzati buszok nagyobb kínálatát. Különösen olyan időkben, amikor az üzemanyagárak egyre drágulnak, ez rendkívül fontos. Emellett a kerékpárutakat és a gyalogutakat is tovább kellene fejleszteni, mert a közlekedési klub szerint minden tizedik autóval megtett út gyalogosan is elérhető lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában