A Törzshely játékunk újabb nyertesét mutatjuk be

2022.04.27. 07:00

Egyen, igyon egy jót az ország legrégebbi fogadójában, a kőszegi Arany Struccban! – fotók, videók

Több mint 350 éves múltra tekint vissza a kőszegi Arany Strucc szálloda, étterem és cukrászda. A helyiek mellett a turisták is szívesen járnak ide. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a vendéglátóhely lett a győztes a Törzshely játékunk város kategóriájában.

Horváth László

Forrás: Ohr Tibor

Egy álmos reggel térünk be a kőszegi Arany Strucc fogadóba. Ahogy a város utcái kezdenek megtelni élettel, úgy készülnek a vendéglő munkatársai az előttük álló napra: csinosítják a teraszt, kiteszik az étlapokat, a konyhában készülnek az aznapi menü fogásai. Összeszokott csapat dolgozik itt, hiszen Sebestyén József 1999 óta működteti a helyet.
– Nagyok az elvárások, ugyanis az ország legrégebbi fogadója a miénk – mondja, miközben szépen elrendezi a polcokon a poharakat, tisztítja a pultot. – A feljegyzések szerint a fogadó eredeti épülete barokk stílusban épült a XVII. században. Szállodánk létéről az 1718-as elöljárósági jegyzőkönyvek tanúskodnak. Első tulajdonosa Strauss Ignác, akitől az Arany Strucc nevet kapta. A homlokzaton levő bronz dombormű ma is látható.

Vendég érkezik, Sebestyén József hozzá siet, a beszélgetést lányaival, Dórával és Rékával folytatjuk. 

– Meglepetés volt számunkra, hogy mi is részesei lettünk a versenynek – folytatja Sebestyén Dóra. – Kaptunk egy levelet a szervezőktől, így szereztünk tudomást róla. Pozitívan fogadtuk a jelölést, egyfajta visszaigazolásnak vettük. A hozzánk betérő vendégek pedig folyamatosan mondták, hogy leadták az aznapi szavazatukat. Titkon bíztunk benne, hogy megnyerhetjük a versenyt.

Az Arany Struccban hétköznap kedvelt a menü, délben meg is telik a fogadó.
– Az étlapot sokszor a törzs­vendégeinkkel együtt állítjuk össze – veszi át a szót Sebestyén Réka. – Apu gyakran megkérdezi tőlük, a jövő héten mit ennének szívesen. Így kerül a választékba például a szalontüdő vagy éppen a rakott krumpli. Megtörtént, hogy egy bácsika a piacról visszafelé jövet nagy adag zöldséget adott be nekünk, aznap a séfünk azt is felhasználta. Így, nagy szerető közegben működünk. Az à la carte kínálatot úgy állítottuk össze, hogy azon a hagyományos ételek szerepeljenek. Vannak csülkös fogások, csirkemell íjász módra és az elmaradhatatlan rántott ételek. Az ételeket úgy tálaljuk, mintha a vendégek nagymamája főzte volna őket. A nagy adagok melletti másik erősségünk pedig a kézműveshamburger-választék. Ez már kiforrta magát. Azonban a jövőben szeretnénk megújítani az étlapot.

Időközben visszatér Sebestyén József, és nem kis büszkeséggel meséli, hogy az Arany Strucc azon kevés helyek egyike, ahol hétvégente van élő zene.

– A fiatalok mellett az idősebb kőszegiek is szívesen jönnek hozzánk szombaton este, hiszen sokakban előjönnek a régi emlékek – részletezi. Megtudjuk, a foglalásokkal jól állnak, már készülnek a pünkösdi időszakra, illetve a közelgő nyárra. Gyakran állnak meg itt egy-egy frissítőre a környéken túrázók, miként a városba látogatók is szívesen szállnak meg náluk. Sebestyén József és kollégái napról napra igyekeznek megfelelni az évszázados hagyományoknak. A Törzshely játék szavazatai is bizonyítják, eddig sikerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában