Gépész szakest

2022.04.11. 09:00

Esküt tettek, kitűzőt, gyűrűt, díjat kaptak a gépész szakesten Szombathelyen

Eskütétellel és kitűzővel avatták az első- és a másodéveseket is (mivel tavaly nem volt), a végzősök felhúzhatták a kiivott korsó mélyéről a gyűrűt, és kiosztották az érdemek szerinti elismeréseket a múlt szerda esti gépész szakesten.

MT

Fotó: Cseh Gábor

Örömünnep volt, hogy a 2015-ben indult gépészmérnökképzésnek a jelenlegi már a hetedik első évfolyama. Beszédet mondott az indiai dr. Singh Tej, aki az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének angol nyelvű kurzusán tanítja az Egyiptomból, Kínából, Bangladesből és a világ más tájairól érkezett külföldi hallgatókat. 


Prof. dr. Sidor Jurij egyetemi tanár az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének igazgatóhelyettese, gépészmérnök BSc szakfelelős ismertette a Tecto­gether Automotive országos mérnökverseny eredményeit, ahol a szombathelyi csapat 2020 tavaszán 1. lett az online fordulón, ősszel 2. helyezést értek el, és három különdíjat kaptak, 2021 őszén ismét 2. helyet szereztek és további öt különdíjat. Elismerést kaptak: Lajber Kristóf doktoranduszhallgató, mert segítette a csapat munkáját, és Bátorfi János György, aki első lett a 21. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián. 
Az itteni egyetemen megrendezett III. Tudományos Diákköri Konferencián harmadik lett Hervai Dávid, Karker László, Kondics Milán, megosztott második helyezést ért el Birosz Márton és Orbán Tamás, első helyezést ért el Magyaris Norbert, aki az Országos Tudományos Diákköri Konferencián második lett, ugyanitt Hervai Dávid az első. 

Forrás: Cseh Gábor


A 2021 novemberében megrendezett IV. Tudományos Diákköri Konferencián harmadik lett Abdelrahman Moawad, második Csőre Balázs, első Anood Ahmed. Különdíjban részesült Rawad Adel Zeineddine. 


Kiemelték azokat a hallgatókat, akik a szombathelyi kampuszon végeztek közösségi munkát: Kiss Martin, Sebestyén László Ádám, Menyik Balázs fel is szólaltak. 


Aranyrugó-díjat kapott dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója, minthogy ő „kért” az oktatók közül az utóbbi két évben a legtöbb pótvizsgát. Arany Nívódíjat érdemelt Szőlősi József céges oktató. dr. Borbély Tibor két évvel ezelőtt elnyerte a gépész- gyűrűt a Fékdolgozatával, az ő gyűrűjét is most avatták a végzősőkkel egy időben. Gépészgyűrűje csak a hallgatóknak van, az oktatóknak nincs – kivéve, ha vesznek maguknak –, oktató csak akkor kaphat, ha a szakdolgozatát/Fékdolgozatát bemutatja, és a bizottság megítélése szerint az övé a legjobb. Idén dr. Andó Mátyás nyert, az ő gyűrűjét jövőre avatják. 

A legtöbb pótvizsga dr. Kollár Lászlónál volt, Aranyrugó-díjat kapott
Forrás: Cseh Gábor


A gépészest fantasztikus hangulatban telt, a diákok és oktatók kitettek magukért szellemességben, tréfában, produkciókban, reprezentálva egyúttal a kultúrák egymás mellett élését, egymást kiegészítő voltát. A gyűrűavatás szövegében benne volt, hogy a gépészgyűrű lehetőséget ad arra, hogy akár évek múlva, ha már majd szaktekintélyként vesznek részt egy tárgyaláson, és kezet fognak egy másik mérnökkel, a gyűrűről felismerhetik egymást, hogy ugyanott végeztek. Sőt az angol nyelvű kurzusnak köszönhetően ez előfordulhat bárhol a világon, hiszen tanulnak itt Marokkóból, Jordániából, Mongóiából, Libanonból, Törökországból jött hallgatók is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában