Pótolják az elmaradást

2022.04.29. 17:30

Időközi választások lesznek Vas megyében - Hamarosan indul a kampányidőszak, mozgóurna is kérhető

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást pótolnak a következő időszakban. Vas megyében június 26-án hat településen, július 17-én pedig Kondorfán járulhatnak az urnákhoz az állampolgárok.

Vas Népe

Az ajánlóívek kiadása, jelöltállítás, kampányidőszak előzi meg az időközi választásokat

Kemeneskápolnán szavazategyenlőség miatt kellett új választást kiírni. A névjegyzékben száz választópolgár szerepel, ők a faluházban adhatják majd le voksukat június 26-án. Szintén ezen a napon – lemondás miatt – polgármestert választanak Porpácon, a választási iroda honlapja szerint 125 embert várnak az urnákhoz. Hasonló a helyzet Telekesen is, ahol 401-en szavazhatnak majd az új polgármester személyére. 

Váratlan haláleset miatt Bozsokon szintén polgármester-választás lesz, ott 305-en élhetnek demokratikus jogukkal. Június 26-án Sárvár 5. választókerületében új képviselőt választanak haláleset miatt, két szavazóhelyiségben összesen 1544-en adhatják le voksukat. Lemondás miatt Kőszeg 2. egyéni választókerületében is választást tartanak, ott 1237-en dönthetnek arról, ki legyen az új képviselő. Mind a hat településen május 7-én kezdődik az ajánlóívek kiadása és a jelöltállítás, ez egyben a kampányidőszak kezdete is. 

A jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 34. napon kell bejelenteni az ajánlóívek átadásával a helyi választási bizottságnál, ez május 23-a. A választókerületeken belül június 22-én 16 óráig lehet átjelentkezni. Mozgóurna igénylésére online (ügyfélkapus azonosítással) és meghatalmazott útján a választás napján délig van lehetőség, személyesen pedig június 24-én 16 óráig kérhető. A mozgóurna online (ügyfélkapus azonosítás nélkül) és levélben is igényelhető június 22-én 16 óráig. 

Kondorfa képviselő-testülete 2020. október 9-én oszlatta fel magát, ezért a községben időközi helyi önkormányzati képviselő- és polgármester-választást tartanak július 17-én. A 428 szavazásra jogosultnak a polgármester mellett tehát még négy települési önkormányzati képviselőt is kell választania. Kondorfán a kampányidőszak május 28-án kezdődik, a jelöltek személyét június 13- áig kell bejelenteni. A választókerületen belül július 13-án 16 óráig lehet átjelentkezni, és ez a határideje a mozgóurna igénylésének online (ügyfélkapus azonosítás nélkül) és levélben is. Személyesen tovább, július 15-én 16 óráig kérhető a mozgóurna, míg online (ügyfélkapus azonosítással) és meghatalmazott útján egészen a választás napján délig igényelhető. 

A Nemzeti Választási Iroda szerint mintegy 153 időközi választást tartanak a következő hónapokban Magyarországon, de ez a szám még emelkedhet, miután több, az országgyűlési választáson mandátumot nyert polgármesternek, önkormányzati képviselőnek kell döntenie a két tisztség között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában