Gyerekrajzok

2022.04.05. 13:00

Óperenciás tárlat a sportházban - fotók

Megnyílt az Óperenciás meseillusztrációs pályázat rajzkiállítása és az azt kiegészítő fotótárlat hétfőn délután az Agora Művelődési és Sportház Galériáján. A díjakat április 11-én 15 órakor adják át.

Merklin Tímea

Geosits Judit, az Agora munkatársa a színes és gazdag kiállításban

Forrás: Unger Tamás

Az Óperenciás illusztrációs pályázatra a gyerekek azokat a rajzaikat küldhették be, amelyekben mesék és versek hőseit emelték ki, és ültették át saját képi világukba. Emellett a Rím-Elő és Suliképek című képzőművészeti pályázatok legjobbjaiból válogattak a tárlat rendezői, értékelés a díjátadón lesz. 

 

A fotók a gyerekek a gyermekek tematikai érzékenységéről vallanak, ugyanakkor arról, milyen ügyesen bánnak a modern technikával: a fény-árnyékjátékok megragadásától a tükrözésig. Sok fotó foglalkozik a Covid-járvány alatt a mindennapi élet kellékévé vált maszkkal, amely az arcot megváltoztatja, amenynyire takarja, annyira kiemeli a szemeket.

 

 A téma kibontásába belefér a magány ábrázolása, a bezártság értelmezése, az ajtón túlra, kifelé, a szabadba vágyakozás is. A képek tanúsítják, és emlékeztetnek rá, hogy maszkban kellett tanulni, tömegközlekedési eszközön utazni. A tárlat azt is mutatja, hogy a gyerekek nemcsak a fantázia birodalmában szeretnek kalandozni, hanem szívesen fedezik fel a környezetüket is, erdőt, mezőt, vizet, madarakat, a családi ház táját. Akár felmerészkednek a padlásra is, hogy újdonságot fedezzenek fel a régi dolgok között, újra megtalálják a gerendázat, a beszűrődő napfény szépségét, és azt vissza is tudják adni. 

 

Megjelenik a szelfi is mint kifejező eszköz, és a fókuszba helyezett szelfiző, önmagára figyelő ember az elcsendesedésben. Az érdekes, izgalmas képek alapján sokat megtudhatunk a mai gyerekekről, hogy mi foglalkoztatja őket, tanulságos szülőknek, tanároknak, barátoknak is. A kiállítás április 20-áig lesz nyitva, hétfőtől péntekig 8 és 19 óra között, szombatonként 8-tól 13 óráig látogatható az Agorában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában