Üstökös, melyet magyar tudós fedezett fel

2022.05.11. 07:00

A csillagászat napján - Izgalmas előadások hangzottak el a hegyhátsáli obszervatóriumban

A Hegyháti Csillagvizsgálóban múlt szombaton tartották meg a Csillagászat napját.

Tóth Judit

A kupolában Horváth Tibor a nagy távcsőről és a fényképezés módjáról beszélt

Forrás: VN/Hegyi Norbert

A rendezvény elején Horváth Tibor amatőr csillagász, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány egyik vezetője beszélt a helyi obszervatóriumról, majd – amikor kiderült, hogy a látogatók egy része már más csillagvizsgálókban is járt – szóba kerültek a magyar csillagászat aktualitásai is. 

Az érdeklődők ezután Érdekességek a Naprendszerben címmel láthattak egy képes előadást, amit Hegyi Norbert, a győri Széchenyi István Egyetem tanársegéde tartott. A szakember a Naprendszerről, annak bolygóiról, holdjairól, az intersztelláris objektumokról és a földönkívüliekről is fontos információkat osztott meg a közönséggel.

 Külön említette az idei év első és egyben magyar felfedezésű C/2022 A1 (Sárneczky) üstökösét, ami már csak azért is érdekes, mert magyar felfedezésű üstökös 1986-ban volt utoljára. A borult idő miatt a résztvevők nem kémlelhették az égboltot, helyette egy izgalmas, 1954-es űrutazás ismeretterjesztő diasorát nézhették végig. Az előadás és a retró diavetítés után a csillagvizsgáló főépületét tekintették meg a jelenlévők, akiknek a szakemberek bemutatták az 50 cm átmérőjű főtükörrel bíró Ritchey– Chrétien-távcsövet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában