Több száz szakember

2022.05.03. 15:00

A háborús lelki sebek gyógyítói

Ukrajnai menekülteknek segítenek mentálisan feldolgozni a háború okozta traumát ukrán, magyar pszichológusokkal, pszichiáterekkel, mentálhigiénés szakemberekkel, hivatalos segítőkkel. Az önkéntes munkát közel 300 szakember végzi ingyen, egy weblap segítségével.

Hartyányi Gabriella

A háború kollektív trauma, amelyben mindenkinek megvannak az egyéni traumái is. Olyan esemény, amelyre az embereknek nincs megoldókészletük, mivel még nem találkoztak ilyesmivel. A menekültek sokszor olyan lélektani krízisben vannak, hogy az alapvető dolgokra sem képesek. Füredi Éva mentálhigiénés szakember férjével, Füredi Krisztiánnal hozta létre két éve azt a weboldalt, ahol a Covid kapcsán a lelkileg nehéz helyzetbe került emberek, illetve a leterhelt egészségügyi dolgozók gyorsan és ingyen kaphattak pszichés segítséget. Amikor kitört a háború, egyből ugyanazt szerették volna megadni a menekülteknek. – A segítségkérő menekültek olyan problémákkal fordulnak hozzánk, hogy például félnek a hangos zajoktól, nem mernek lemenni a metróaluljáróba. Nyilván aki ilyesmiről számol be, bombázás alatti vidékről érkezett. 

Sok édesanya jön a gyermekével, nekik hiányzik a férjük, de van, aki a 18 éves fiát nem tudta magával hozni, mert kötelező a katonaság Ukrajnában. Mások idős szüleiket hagyták otthon, mivel az idősek nehezen mozdulnak el a megszokottból, még akkor is, ha az veszélyes. Jellemző a menekülteknél a PTSD-s tünetek megléte: emlékbetörések, szorongás, fokozott készenléti állapot. Bűntudatuk van azok miatt, akiket otthagytak Ukrajnában – magyarázta Füredi Éva. – Fontos hangsúlyozni, hogy az általunk felkínált segítség nem orvosi, egészségügyi ellátás, hanem pszichés támogatás, adott esetben krízisintervenció, amelynek során egy-öt alkalommal beszél a segítő a klienssel, és megpróbálja az ő saját erőforrásait mobilizálni. 

Az esetek egy részében pszichológiai elsősegélynyújtás történik, az akut stresszreakciók oldása, a továbblépés megtervezése, segítése. Honlapunk elérhetősége a nagy segítő szervezeteknél rendelkezésre áll. Rajtuk, illetve a médián keresztül jut el a hírünk az emberekhez, akik a weboldalon keresik fel a kollégáinkat a meg adott elérhetőségeken. Mostanra 13 nyelven több mint 300 pszichiáter, pszichológus és mentálhigiénés szakember segítő van a listánkon. Az ország zászlójára kattintva érhető el az adott nyelven beszélők névsora és elérhetősége – tájékoztatott a mentálhigiénés szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában