Feladata, az Úr csodáit hirdetni

2022.05.22. 14:00

Beiktatták a fiatal lelkészt Répcelakon

Szombaton iktatták be a két éve már beosztott lelkészként tevékenykedő Baranyay Bencét az evangélikus templomban.

Budai Dávid

Baranyay Bence a kilencedik lelkész az egyházközségben

Forrás: Ohr Tibor

A Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközségben tavaly november 21-én, Örök élet vasárnapján tartottak lelkészválasztó közgyűlést. Baranyay Bence a két évnyi beosztott lelkészi szolgálatát követően, a sikeres parókusi alkalmassági vizsgálat után egyedüli meghívott jelölt volt a lelkészi szolgálat betöltésére, az egyházközség közgyűlése egyhangúan választotta meg lelkésznek. Ünnepélyes beiktatása szombaton, 11 órakor kezdődött az evangélikus templomban. Az igét Szemerei János a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette, aki leginkább a csodákról beszélt, amelyek – még ha nem is vesszük észre – áthatják életünket, példaként többek között a beiktatásra váró fiatal lelkész nemrég született két gyermekét említette. 

Elmondta azt is, Baranyay Bence a 155 éves gyülekezet kilencedik parókusi lelkésze lesz, miközben a több mint másfél évszázadot átívelő időszakban az üzenet mindvégig ugyanaz volt: – A maiaknak mondd el, hirdesd az Úr csodáit, mondd el azt a jó hírt, amibe kapaszkodhat a mai nehéz világban élő ember is. Mondd el, hogy legyen érzékenységük a csodák meglátására, a megváltás titkának felfedezésére.

Forrás: Ohr Tibor

A beiktatási szertartás részeként, Rostáné Piri Magda lelkész átadta a lelkészi meghívólevelet és a gyülekezet gondjaiba és szeretetébe ajánlotta a lelkészt.– Tiszteljétek és becsüljétek őt, hallgassatok szavára – mondta, majd apostoli szokás szerint csókkal köszöntötte. A frissen beiktatott lelkész – miután a hagyomány szerint, a jelenlévő lelkésztársai is illő módon köszöntötték – a csaknem csordultig telt templomban felidézte, milyen volt, amikor 2019-ben elkezdett szolgálni lelkészként a településen. Aztán beszélt arról is, miért annyira fontos a lelkészi hivatás: 

– Fussatok hát körbe a hírrel mindnyájan, én is így futok, és itt fogok futni, mert igaza van Pál apostolnak, de hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hisznek, hogyan is higgyenek abban, akiről nem hallottak, hogyan hallják meg igehirdető nélkül, ami itt meg van írva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában