Elismerés

2022.05.10. 12:00

Cs. Nagy Ibolya vehette át a Nagy Gáspár-díjat - fotók

Idén Cs. Nagy Ibolya debreceni irodalomtörténész kapta a Nagy Gáspár-díjat – Csíkszentmihályi Róbert Erdő temploma című bronzplakettjét – a bérbaltavári szülőházban berendezett múzeum ünnepségén szombaton.

Merklin Tímea

Cs. Nagy Ibolyának Pelyach István alapítványi elnök adta át az elismerést, mellettük Papp Endre, az alapítvány kurátora

Forrás: Petrik Béla

A 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas költő emlékére a Nagy Gáspár Alapítvány Kuratóriuma 2014-ben alapította a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. Évente egyszer, a költő születésnapjához, május 4-éhez kapcsolódva ismerik el egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár szellemiségéhez méltó, kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre. 2018-tól három támogató – Budakeszi és Vasvár városok önkormányzata, valamint a Hitel folyóirat – biztosítja a díj pénzügyi fedezetét.

 

 Gergye Rezső, a hegyháti Nagy Gáspár-kultusz legfőbb mozgatója és motorja, a költőről elnevezett kultúrház nyugalmazott igazgatója is részt vett a szombati rendezvényen. Amint tőle megtudtuk: Pelyach István, a Nagy Gáspár Alapítvány elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy kellenek az ünnepek, a szertartások, amelyek a hétköznapiságból felemelnek bennünket. Amint mondta, Nagy Gáspár olyan „útjelző”, amelyre figyelnünk kell és lehet ma is. Némethné Beczők Bernadett, a bérbaltavári polgármester a költőről és az ünnep fontosságáról szólva kiemelte: ez a településhez való kötődés egyik szilárd értéke. Ekler Andrea rendezésében bemutatták a költő verseiből és prózai írásaiból szerkesztett színpadi művet Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában. A produkció közelebb hozta a költőt azoknak is, akik kevésbé ismerték. 

A díjat átvevő Cs. Nagy Ibolya debreceni irodalomtörténészt Papp Endre, a Hitel főszerkesztője (irodalomtörténész, kritikus) a laudációjában így jellemezte: „A háttérben, csöndes félreállóként adta át évtizedeken keresztül az értékeket.” A vendéglátó bérbaltavári közösség ebéddel kínálta a résztvevőket, akik késő délutánig együtt voltak a költő szülőházának udvarán. A kiderülő idő kedvezett a kirándulásnak: akik még nem jártak Nagy Gáspár nagytilaji sírjánál és a Bérbaltavár– Nagytilaj határán lévő Nagy Gáspár-emlékfáknál és -verspadoknál, azok most megtették. Nagy Gáspár összehozta ismét az ország különböző tájairól azokat, akik hisznek a versben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában