Szabad szemmel is jól megfigyelhető

2022.05.14. 12:00

Először látható idén teljes holdfogyatkozás

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, amit itthonról is megfigyelhetünk napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron – írta közleményben a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Cseh-Egyed Bernadett

A Föld árnyékának görbülete a részleges fázis során jól megfigyelhető a holdkorongon

Holdfogyatkozás akkor alakul ki, ha a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Ez akkor fordulhat elő, ha a Föld a Nap és a Hold között helyezkedik el. Az év első teljes holdfogyatkozását Amerika, az Antarktisz, Európa, Afrika és a Csendes-óceán keleti részének bizonyos területeiről észlelhetik majd hétfő hajnalban. A teljes árnyékba merülés magyar idő szerint 4.28-kor kezdődik, és a Hold elsötétedése 5.29-kor válik teljessé. Magyarországról azonban ez már nem látható, mert a Hold előtte lenyugszik. 

– Szerencsés helyzetben vagyunk a nyugati határszélen, hiszen az ország többi részéhez képest nálunk nyugszik le legkésőbb a Hold. Így kicsit tovább megfigyelhetjük a jelenséget. Várhatóan a Hold bő háromnegyedét takarja majd a Föld árnyéka, amikor Vas megyéből nézve lenyugszik – ezt már Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense tette hozzá. A szakember érdeklődésünkre elmondta, laikusként hajlamosak lehetünk összekeverni a holdfázis változásait a holdfogyatkozással, pedig az valójában csak teliholdkor fordulhat elő. Évente átlagosan kétszer jön létre holdfogyatkozás, ezek között van részleges, teljes és félárnyékos. 

Utóbbi a nem szakavatott szemnek gyakran fel sem tűnik. A mostani jelenség – ha derült lesz az idő – látványosnak ígérkezik, a Föld teljes árnyékába részlegesen belemerülő holdkorong lenyugvását figyelhetjük meg – magyarázta. A Föld árnyékát a Hold északi felén lehet majd látni. Érdemes lesz tehát hétfőn korán kelni, napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás megfigyeléséhez nincs szükség speciális védőfelszerelésre sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában