Megemlékezés

2022.05.20. 07:00

Emléktáblát is lelepleztek Kőszegen - fotók

A kőszegi és kőszegfalvi németek kitelepítésére emlékeztető táblát avattak csütörtökön a vasútállomás peronján a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat, az önkormányzat és a GYSEV Zrt. együttműködésével.

Tóth Kata

Putz Zoltán, Kőszegfalvi Ágnes és Básthy Béla az avatón

Forrás: Horváth Balázs

A 2. világháború után a német ajkú lakosság jelentős részét, mintegy 500 embert, kitelepítették a városból Németországba. A 76 évvel ezelőtti eseményeket Kővári Lajos kollégiumvezető helyezte történelmi kontextusba. Azt boncolgatta, mi a német kérdés gyökere, mi áll a nemzettest elvesztésének hátterében.

 

 József Attilát idézte Básthy Béla polgármester: „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés”, hangsúlyozva, hogy az egyik legfontosabb jog, amit biztosítani kell minden népnek, az emlékezés joga. A táblát dr. Perger Gyula plébános áldotta meg. Az avató után a városi könyvtárban László Gábor filmjét vetítették Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk címmel. Polyák Mercédesz, a Balog-iskola tanulója verset mondott, közreműködött az Alpensäger Német Nemzetiségi Kórus és a Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában