Rendhagyó időpont

2022.05.23. 07:00

Megtarthatták a megyei horvát bált Szombathelyen - Eleven zsidányi hagyományok a színen - fotók

Szombat este az Agora – MSH-ban tartották meg a megyei horvát bált. A járvány miatt rendhagyó időpontban, de a szokásoknak megfelelően a Horvátzsidányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzata vállalta a szervezést. A település kulturális csoportjai nagyszabású műsorban mutatták be a gradistei hagyományokat.

Gyöngyössy Péter

A műsor elemeit egy emberi történet keretébe illesztették, különös tekintettel az udvarlásra és a lakodalomra

Forrás: Cseh Gábor

A sportház bejáratánál a horvát lakodalmi szokásoknak megfelelően népviseletbe öltözött hölgyek ajándékként kis üvegekben horvátzsidányi pálinkát és kalinkót, azaz kalácsot osztottak. A bál megnyitója a gradistei himnusz közös, tamburakíséretes eléneklésével kezdődött. 

A szervezők meghívásának több horvátországi jeles személyiség is eleget tett. Az egybegyűlteket köszöntötte dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere és Krizmanich István, Horvátzsidány község polgármestere, illetve a Horvátzsidányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője. 

A megnyitó után a horvátzsidányi kulturális csoportok egyórás előadása következett. A műsor elemeit egy történet keretébe illesztették: egy idős bácsi elmeséli az unokájának, hogyan nőtt fel, mit csinált gyerekkorában, milyen volt a fiatalkora, hogyan szerenádoztak, milyen volt a lánykérés, az esküvő és a lakodalom. Közreműködött a Zidanske Zvjezdice gyerektánccsoport, a Cakavci felnőtt-tánccsoport, a Peruska Mária énekkar és a Zsidányi tamburazenekar. A műsor után a bálban három zenekar szolgáltatta a vendégeknek a talpalávalót: a Koprive, a Setnja és a Pinka Band muzsikált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában