Bemutatjuk játékunk nyertesét

2022.05.14. 07:00

Pinka Smoke BBQ a legjobb községi étterem - A füstölt húsok birodalma Felsőcsatáron - fotók, videó

A felsőcsatári Pinka Smoke BBQ nyerte meg a Vas Népén meghirdetett Törzshely játékunk vidéki kategóriáját. Ízutazás a húsok világába, de akinek kedve tartja, kirándulhat egy jót a Pinka-szurdokban.

Horváth László

Király Klaudia, a Pinka étterem felszolgálója

Forrás: Horváth Balázs

Narda felől óriási tábla hirdeti a felsőcsatári Pinka Smoke BBQ éttermet, az utazó megnyugodhat, jó helyen jár. A településre beérve pedig igazi idill várja a finom húsos falatokra éhes érkezőket. De erről majd később.

Kállai Csaba az elmúlt években szakácsként több helyen is dolgozott, rengeteg tapasztalatot szerzett. 2019 novemberében úgy gondolta, eleget látott már, és megnyitotta élete első éttermét Felsőcsatáron. Ez lett a Pinka Smoke BBQ.

- A hely elődje korábban is étterem volt, de az akkori fogadóban inkább a klasszikus magyaros irányt képviselték – mondja a koranyári hőségben is hűvös étteremben Kállai Csaba. - A BBQ vonal akkoriban kezdett egyre jobban terjedni hazánkban is, így erre esett a választás. Mi más szerettünk volna lenni, mint a többi étterem. Az ízeket azonban a hazai szokáshoz igazítottuk, a tengeren túlon a húsok sokkal édesebbek, mint a mieink.

A hely a nyitása után gyorsan kedvelt és ismert lett. Kíváncsi vendégek jöttek át Ausztriából, ugyanakkor a magyarok is  – szerte az országból - mind inkább felfedezték maguknak az éttermet. Mára pedig kialakult egy törzsközönség, akik gyakran járnak ide vissza.

- Erőteljesen jelen vagyunk a közösségi médiában, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a vendégekkel – folytatja az étteremvezető. – Gyakran teszünk fel képeket, hogy éppen mi történik az étteremben, a konyhán, vagy éppen a farmon. A kapcsolatot fenn kell tartani szerintünk, és ez persze nem is esik nehezünkre. Talán, ennek az aktivitásnak is köszönhető, hogy a Vas Népe Törzshely játékának község kategóriáját megnyertük. A szavazás jórészt az interneten zajlott, pont ott, ahol, viszonylag otthonosan mozgunk.

Bazsó Gergely, a cégcsoport marketingvezetője egy másik, fontos szempontot is megemlít. A felsőcsatáriak, illetve a térségben élők nagy lokálpatrióták, így nekik is fontos volt, hogy a Pinka-szurdok étterme minél jobb helyezést érjen el. A célunk is az, hogy egymást erősítsük. Sok turista jön a szurdokba, hogy kiránduljon egy jót, előtte vagy utána szívesen látjuk őket. Szoktuk mondani, hogy egészséges nagyokat harapni a friss levegőből, de utána igazán jól esik egy tartalmas ételt elfogyasztani. A csend és a nyugalom szigete vagyunk.

Most pedig térjünk rá a bevezetőben említett húsos falatokra. 

- Bár, már több, mint három éve működünk, még mindig keresem, kutatom azokat a tenyésztőket, ahonnan jó minőségű marhahúst lehet vásárolni – folytatja Kállai Csaba. – A szarvasmarha jelenleg Ausztráliából, illetve Dél-Amerikából érkezik hozzánk. Igaz, egy kapcsolat kezd kialakulni egy pécsi gazdával. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy ne tökéletesen elkészített fogást tálaljunk fel, megszokták és elvárják a tökéletes minőséget. A mi húsaink olyan omlósak, hogy azok szó szerint elolvadnak az ember szájában. A sertéshús azonban helyi, a jákfai hentes úgy készíti elő az oldalast, ahogy azt mi kérjük. A borokat is a közelből valók: Vaskeresztesről, Kőszegről, de vannak nálunk kőszegi sörök, limonádék, zalai szörpök is. Tavaly telepítettünk az étterem köré bor- és csemegeszőlőt. Reméljük, jövőre már szüretelhetünk. Van nálunk konyhakert is, s nem ritka, hogy vannak olyan időszakok, amikor a zöldséget nem kell külső helyről beszerezni. Ezek elkerülnek a szezonális ajánlatra. A vendégeink nagy része a közösségi oldalon tájékozódik, így amikor eljönnek hozzánk, sokszor már étlapot sem kérnek.

A Pinka Smoke nem csupán egy étterem, hanem egy közösségi hely is. A fogyasztás után nyugodtan ott lehet mér maradni az étterem kertjében. De arra is lehetőség van, hogy családok, baráti társaságok bérbe vegyék az egyik tűzrakóhelyet, hogy elkészíthessék a saját sültjüket. Aggódalomra semmi ok, Kállai Csaba szívesen megosztja a praktikákat, és aki kéri, még a saját összeállítási fűszerkeverék receptjét is elárulja! A kert, a karám, a pónik, a kis tó mindehhez meseszerű körítést ad.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában