Esőzés után

2022.06.11. 07:00

Csak a lukácsházi üzemelt - Több záportározó is felfoghatná a vizet, ha baj van

A megye víz- és záportározói a térség vízgyűjtő területeinek árvízvédelmét szolgálják. Bár az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt villámárvizek húzódtak le a vasi vízfolyásokon, a tározók közül egyedül a lukácsházi üzembe helyezésére volt szükség.

Polgár Patrícia

A dozmati víztározó az Arany-patak árhullámainak csökkentéséért felel, ezúttal nem kellett beüzemelni

Forrás: Szendi Péter

 Rönök, Rábagyarmat, Kőszegdoroszló–Cák térségében három záportározót is átadtak a közelmúltban, ezek beüzemelésére azonban még nem volt szükség – tudtuk meg Kárpátfalvi Annamáriától, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság PR-munkatársától. 

Szombathely térségében két árvízcsúcscsökkentő tározó épült meg (a lukácsházi a Gyöngyösön, illetve a dozmati az Arany-patakon), valamint három záportározót is átadtak Rönök, Rábagyarmat, Kőszegdoroszló–Cák térségében. A tározók közül egy, a lukácsházi beüzemelésére volt csak szükség az elmúlt napokban. A megyeszékhely és a környező települések árvízi veszélyeztetését a Gyöngyös-patak, a Sorok-Perint patak és az abba – a város belterületén – becsatlakozó Arany-patak okozza. A Gyöngyös árhullámainak csökkentéséért a lukácsházi árvízcsúcscsökkentő tározó, az Arany-patakéért pedig a dozmati víztározó felel. – Az elmúlt bő egy hétben a térségben gócos zivatarok alakultak ki rövid ideig tartó, intenzív csapadéktevékenységgel. A gócok nem fedték le a teljes vízgyűjtő területet, így klasszikus árhullám-levonulás nem történt – tudtuk meg Kárpátfalvi Annamáriától. 

Hozzátette: a csapadéktevékenység következtében a tározók árvízi üzembe helyezésére nem volt szükség, kivéve a lukácsházit – itt a tározótér egy kisebb részét rövid időre elöntötte a csapadék. A keddi csapadék következtében kialakult árhullámokat a megépült záportározók kisebb betározások mellett levezették. Utómunkálatként a rácsokról a felhalmozódott uszadékot kell eltávolítania a szakembereknek – tudtuk meg Kárpátfalvi Annamáriától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában