A megyeszékhelyen sétáltunk

2022.07.12. 07:00

A kukába dobd, ne a földre! - Hiába a kihelyezett kukák, Szombathely több része is szemetes

A városban sétálva több helyen a kihelyezett kuka ellenére rendkívül szemetes részekkel is találkozhatunk. Ez bizony elkeserítő.

Horváth Balázs

Az egyik vonzza a másikat. Szombathelyi szemetelés

Forrás: Horváth Balázs

Ilyen például a Széll Kálmán utca egy része, illetve a Borostyánkő áruház melletti terület. Elszórt cigicsikkek, elvitelre kért ételek dobozai, sörös-, és üdítősdobozok, mindenféle szemét hever a földön a kukáktól gyakorlatilag néhány méterre. Több tanulmány is kimutatta, hogy ha valahol egy szemét van a földön, ez úgymond vonzza a többit, az emberek „legalizálva” érzik a saját szemetelésüket, és könynyebben, kisebb lelkiismeret-furdalással dobják oda a sajátjukat, így alakulnak ki az illegális szemétlerakók is a kevésbé forgalmas területeken. Ezért az „első szemetelőt” kell megállítani. 

Ha látjuk, hogy valaki szemetel, nyugodtan szóljunk neki, hogy valamit elhagyott, talán legközelebb meggondolja, hogy eldobja-e, vagy inkább még néhány métert vigye a következő kukáig. A pénztári blokkot se nehéz zsebre tenni – és otthon dobni el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában