15 millió búzaszem

2022.07.27. 15:24

Búzagyűjtő nap Vas megyében - Magyarok Kenyere, nemzet összefogásának az ünnepe - fotók

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Vas megyei búzagyűjtő napján Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök áldotta meg az adományokat, az idei termést.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Több mint tíz évvel ezelőtt a gazdák lelkéből született meg a kezdeményezés, amely azóta sokszorosára nőtte ki magát. Ma már a Kárpát-medence valamennyi régiójában, az ország valamennyi megyében megrendezik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot. A szervezést pedig a Kárpát- Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány vállalta magára – idézte fel az előzményeket Jakab István, MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Mint ismeretes, az így összegyűlt adományt a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek kapják határainkon innen és túl. Az akciónak azonban további üzenete is van: ahogy a 15 millió búzaszemet lisztté őröljük és a kenyérben egyesül, úgy egyesül a 15 millió magyar is a nemzetben – mutatott rá Jakab István.  

Pap György, a Vas Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke valamennyi vasi gazdának megköszönte a támogatást. Kitért rá, előbb a koronavírus-járvány, majd a szomszédos országban dúló háború nehezítik meg a körülményeket, de igyekeznek tovább növelni az adományokat. Reméli, minden évben megrendezhetik a programot. 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a Magyarok Kenyere bizonyítja, képesek vagyunk összefogni. Szerinte a pandémia idején már úgy is megtanultuk, a bajban csak magunkra számíthatunk. Beszélt továbbá az aszály okozta gondokról és a bizonytalan jövőről, amelyet az energiaválság okoz.  

A verses-zenés műsorokkal tűzdelt ünnepségen Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök hálát adott az idén betakarított termésért, megáldotta az adományokat. – A javakat mindig úgy éljük meg, hogy keressük az örökkévalóságot – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában