Épüljenek hidak

2022.07.30. 14:00

„Cigányságotok nem átok, hanem áldás” – Szentmisével kezdődött Kőszegen a Vas Megyei Roma Nap, Bódi Csabi is érkezik - fotók

Szentmisével kezdődött Kőszegen a Jézus szíve plébániatemplomban szombaton a Vas Megyei Roma Nap, délután Bódi Csabit is színpadra várják.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A romák Indiából hozott ősi nyelvén köszöntötte a híveket dr. Székely János megyés püspök. Azt hangsúlyozta nekik: cigányságuk nem átok, hanem áldás, gazdagság és kincs, és bátorította őket: legyenek büszkék cigány őseikre és a sok kincsre, amit a cigány nép hordoz. Ezek közül kiemelte családszeretetüket, ünnepelni tudásukat, tehetségüket a zenéhez és a tánchoz, közelségüket Istenhez. Épüljenek hidak cigány és nem cigány közt, sürgette Székely János. A bibliából az olvasmányt gyerekek olvasták fel, a püspök atya pedig először lovári nyelven hirdette az evangéliumot, ami utána magyarul is elhangzott. Szentbeszédét közvetlenül a padsorok előtt, mikrofon nélkül mondta el. A jelen lévőknek úgy fogalmazott: 

– A bőrötök színével, a kultúrátokkal együtt úgy, ahogy vagytok ti is a Mennyei Atya gyermekei vagytok – ez jelenti a földön a legnagyobb méltóságot. Majd Boldog Ceferino, a romák patrónusa életét állította eléjük példaként.

 

A közös ebédhez Horváth Béla és cigányzenekara szolgáltatja a zenét, utána Horváth Tamás „Csuta” áll színpadra, aztán Bódi Csabi énekel a kőszegi közönségnek. Őt Darvas Vilmos előadóművész és Cseve Tamás „ICE-T-21” követi. Liszter Sándor és a Vadrózsák mulatós válogatása után este Sárvári Rupika lesz a buli hangulatfelelőse.

Forrás: Ohr Tibor

Forrás: Ohr Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában