Eláruljuk a megoldást

2022.07.20. 12:12

Ezért ver át a visszaszámláló óra a piros lámpánál

Többször jelezték már felénk, hogy nem jól működik a jelzőlámpák melletti visszaszámláló óra több szombathelyi útkereszteződésben sem. Eláruljuk a megoldást.

Horváth Balázs

Forrás: Horváth Balázs

Az olvasók problémája az volt, hogy néha nem az aktuálisan hátralévő másodperceket mutatja a számláló, hanem még azután is piros marad a lámpa, miután a számláló elérte a nullát és ez balesetveszélyes.

A talány megfejtéséhez először is azt kell tudni, hogy több jelzőlámpa nem mindig ugyanakkor és ugyanolyan ütemben vált, hanem az aktuális naphoz, napszakhoz vagy forgalomhoz illeszkedve több előre beállított programmal rendelkezik, amik szerint bizonyos beállított időszakokban működik. Például a reggeli órákban az agglomerációból általában befelé autóznak az emberek, így ilyenkor a befelé vezető oldalon van hosszabb ideig zöld, míg délután pont fordítva, a belvárosból kifelé jelez hosszabb ideig zöldet a lámpa.

A másik fontos tudnivaló a visszaszámláló órákkal kapcsolatos: ezek a számlálók nem az aktuálisan zöldig hátralévő időt mutatják, hanem az előző piros-zöld váltási idő alapján “jelzik előre” a következő zöldig várható időt. Így fordulhat elő az, amikor épp egy programváltás van, hogy ezek a visszaszámlálók “tévednek”, mégpedig mindig pontosan akkor, amikor a korábban említett programváltás van. De ez nem hiba, hanem egyszerűen ez a működési sajátosságukból adódik.

Azt is hozzá kell tenni, hogy ez alapvetően több dolog miatt sem balesetveszélyes. Először is a szabad utat nem a visszaszámláló, hanem a jelzőlámpa zöld jelzése mutatja, a visszaszámláló csak egy kiegészítő jezés a várható várakozási időről. Másrészt amiatt sem balesetveszélyes, mivel amikor ez a bizonyos programváltás van, akkor pontosan a veszélyes helyzetek elkerülése miatt egy ideig mindenhonnan pirosat mutatnak a jelzőlámpák a kereszteződésben.

A visszaszámlálók alapvetően jó dolgok, tanulmányok kimutatták, hogy rengeteg előnyük van, csökkentik az esetleges várakozás miatti stresszt és a környezetszennyezést is, illetve a kicsit runtintalanabb sofőrök sem állnak a kuplungon a sebességben hagyott autóban, hogy a zöldre váltáskor ne tűnjenek “bénának” amiatt, hogy egy-két másodperccel később indulnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában