Praktikus tanácsok

2022.07.02. 13:00

Felhőtlen üdülés asztmával - Úti célnak legjobb tengerpartot vagy hegyeket választani

A megnövekedett pollentartalom és a nyári szmog is megnehezítheti a betegek életét.

MW

Városnéző túrára inkább kora reggel induljon, amikor még jobb a levegő minősége!

Forrás: Shutterstock

Az asztma miden évszakban kellemetlen tüneteket okoz, ám a nyári hőség még jobban megnehezíti a légúti betegséggel élők mindennapjait. Ha te is ezzel küzdesz, jó, ha időben felkészülsz. Íme a legfontosabb tudnivalók a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosától. 

Milyen tünetei vannak? 

– Az asztma lehet allergiás eredetű – ilyenkor a panaszokat a környezetünkben található anyagok, például háziállatok szőre, háziporatka, penészgomba és a pollenek okozzák – vagy nem allergiás eredetű. A betegség lehet örökletes, de a tünetek megjelenését nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők. Jellemzően akkor alakul ki, amikor a levegőben lévő bizonyos anyagok fokozott reakciókat váltanak ki a tüdőben és az immunrendszerben. Ennek következménye a légutak krónikus gyulladása, zihálás, szorító érzés a mellkasban, köhögés vagy légszomj. A tüneteket a légszennyezés, aktív vagy passzív dohányzás, erős illatok vagy vegyszerek hosszan tartó belélegzése fokozhatja. Nyáron a levegőben lévő megnövekedett pollentartalom, valamint a nyári szmog nehezítheti meg a betegek mindennapjait és növelheti az asztmás rohamok gyakoriságát – mondta Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa. 

Így készülhetünk fel 

Ha asztmásak vagyunk, mindig nagyon fontos, hogy legyen otthon a gyógyszerünkből, a rohamok alatt használható szpréből, és időben gondoskodjunk az utánpótlásról. Nyáron, a fokozott megterhelés miatt érdemes mindenből beszerezni tartalékot, illetve az is hasznos, ha van otthon egy orvostól kapott, három hónapig kiváltható érvényes recept. Ha nyaralni megyünk, legyen mindig kéznél az inhalátor, és nem árt, ha tartalékot is beteszünk a csomagba, nehogy elkeveredjen valahol út közben! 

Praktikus tanácsok 

Ha nyaralást tervezünk, úti célnak legjobb tengerpartot vagy hegyeket választani városnéző túrák helyett. Ha mégis az utóbbi mellett döntenénk, akkor induljunk kora reggel a felfedezőútra, amikor még a délutánhoz képest jobb a levegő minősége! A mindennapokat megkönnyítik a pollenjelentések vagy a telefonra letölthető, a pollenszintet monitorozó applikációk. Segítségükkel megtudjuk, hogy mikorra ajánlott szabadtéri programokat terveznünk. A pollenek miatt célszerű este szellőztetni, ha pedig a szabadban töltöttük a napot, este mossunk hajat, hogy minél kevesebb allergén anyag maradjon a testünkön! Hosszú távon segíthet az életmódváltás, a rendszeres, nem megterhelő fizikai aktivitás vagy speciális torna és légzőgyakorlatok elsajátítása. – Az asztma nem gyógyítható betegség, de kezelhető. Az egészséges életmód, a mozgás és a kiegyensúlyozott étrend jó hatással vannak az általános egészségi állapotra. Szükség esetén az orvos által felírt gyógyszerek helyes alkalmazása segíthet a tünetek kezelésében vagy megelőzésében. Nyáron fokozottan figyeljünk magunkra, mivel a nagy hőség még az egészséges embereknél is okozhat panaszokat! Az egyszerű óvintézkedések betartásával gondtalanul telhet az asztmás betegek nyara is – tette hozzá a doktornő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában