Avatás

2022.07.15. 15:36

Harminc év után újra van bölcsőde Jánosházán - fotók

Pénteken délelőtt átadták Jánosháza új köznevelési intézményét, a Napraforgó Bölcsődét. Az intézmény létrehozása nagy űrt töltött be a helyiek szívében, akik sokat küzdöttek a település korábbi bölcsődéjének megszűnése ellen.

Polgár Patrícia

Forrás: Benkő Sándor

Az átadón Kiss András, Jánosháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy az új, Sümegi utcai mellett három házzal régen is volt bölcsőde Jánosházán egészen addig, amíg a község új bölcsődét nem épített az Ifjúság utcában, ami egészen 1992-ig működött – akkor anyagi okokra hivatkozva zárták be azt, annak ellenére, hogy többen is megfeszített munkával dolgoztak azon, hogy ez ne történjen meg. Ettől kezdve harminc éven át nem volt a településnek bölcsődéje. 

Ezt követően a polgármester elmondta: mostanra különösen indokolttá vált az új intézmény létesítése, ugyanis az óvodában három éve megnyitották az ötödik csoportot a nagy gyermeklétszám miatt. Hozzátette, tavaly 123 gyermek járt az óvodába és a születések fájára is évről évre egyre több gyermek neve kerül fel: idén 34, a Jánosháza és környékén született gyermekeket jelképező szívecskét akasztottak fel a fára, előtte évben 25, azelőtt pedig 24 darabot helyeztek ki, ami azt jelenti, hogy az elmúlt három évben 83 gyermek született a kisváros környékén. 

Kiss András arról is szólt, hogy a bölcsődének való telket már évekkel ezelőtt megvásárolta az önkormányzat, majd elindultak egy százszázalékos támogatású pályázaton, amit sikeresen meg is nyertek – ennek eredményeképpen 216,65 millió forintból épülhetett meg az intézmény. Hozzátette, bár több akadállyal is szembe kellett nézniük az építés során, a többletköltségeket az önkormányzat magára vállalta, így végül gond nélkül elkészülhetett az épület. Azóta szakképzett személyzettel töltötték fel a bölcsődét.  Bízik benne, hogy ahogyan neki kedves emlékként megmaradt gyermekkori gyógyítójuk és a gyermekintézmények vezetőjének, dr. Magyar László, Laci bácsinak a képe, olyan jó szívvel fognak visszaemlékezni a mai gyermekek is nevelőikre.

Beszédét követően a bölcsődés gyerekek adtak műsort, majd V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos mondta el avató beszédét.

 - Nincs annál nagyobb motiváció, mint amikor az ember a jövőt építi. És azzal, amikor egy felújított vagy új bölcsődét vagy óvodát nyitunk meg, azzal az egyik legnagyobb és legszebb lépést tesszük meg a jövő felé – fogalmazta meg, majd hozzátette: a kormány családpolitikájának továbbra is lényeges célja, hogy ösztönözze a gyermekvállalást és hozzájáruljon a gyermeknevelés költségeihez. Ezt biztosítják a családi adókedvezmények, a bővülő családtámogatás, az otthonteremtés támogatása és a folyamatosan bővülő bölcsődei férőhelyek is.

A rendezvényen részt vett Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Marton Ferenc, a Közgyűlés alelnöke is. Marton Ferenc beszédében kiemelte: bár a legtöbb, a közelmúltban felújított vagy megépült jánosházai intézmény átadóján jelen volt, a legnagyobb örömet mégis a bölcsőde átadója okozta a számára, ugyanis az 1992-ben megszűnt intézmény megmentésén maga is sokat munkálkodott. Külön üdvözölte, hogy annyi fiatal telepedett le mostanában Jánosházán, hogy szükségessé vált egy új bölcsőde építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában