Családi nap

2022.07.25. 15:22

Így telt a roma nap Celldömölkön - Főző- és szépségverseny színesítette a programot - fotók

Szombaton rendezte meg a már hagyományosnak tekinthető családi napját a Roma Nemzetiségi Önkormányzat a településen. A vidám hangulatú rendezvényre ellátogatott dr. Székely János megyés püspök is.

Vas Népe

Forrás: Cseh Gábor

Délelőtt főzőversennyel kezdődött, majd játékos vetélkedővel, szépségversennyel folytatódott, este pedig zenével, tánccal zárult a városi roma nap szombaton. Fehér László polgármester elmonda: évtizedes hagyomány már, hogy minden évben megrendezik ezt a szórakoztató programot. A közösséggel a mindennapokban is jó kapcsolatot ápol az önkormányzat, ebben a munkában élen jár Söptei Józsefné alpolgármester asszony. Hozzátette: a költségvetésben évente elkülönítenek egymillió forintot a roma programok, rendezvények támogatására.  

Az eseményre ellátogatott dr. Székely János megyés püspök is, aki ismerten nagy támogatója, pártfogója a roma közösségeknek. Köszöntőjében kiemelte: a Biblia arra tanít bennünket, hogy minden ember Isten remekműve. – Akármilyen valakinek a bőre színe vagy az anyanyelve, tanult vagy egyszerűbb, egészséges vagy beteg, mindannyian az ő gyermekei vagyunk. Ha valaki erre rádöbben, az élete elkezd gyógyulni – fogalmazott. Majd arról beszélt, sok tehetsége van a világnak, akikről sokan nem is tudják, hogy cigány származásúak: például a történelem egyik leghíresebb humoristája, Charlie Chaplin, vagy a nagy tehetségű zenész, Elvis Presley. 

A megyés püspök elmondta, az integráció nem egyszerűen azt jelenti, hogy összekeverjük az embereket iskolákban vagy lakókörnyezetekben. Azt jelenti: jó kapcsolatban vagyunk egymással, hidakat építünk egymás felé. Ehhez, romák és nem romák részéről egyaránt jó lelkekre van szükség, mert a hidak a szívekből épülnek ki. Szerinte a romák felemelkedéséhez tanulásra, munkára, emberi szívre van szükség – az élet már bizonyította, hogy ez a hármas működik. Dr. Székely János megyés püspök két nyelven (magyarul és cigányul) köszöntötte a résztvevőket és mondta el az Úr imádságát. Mielőtt áldást osztott, úgy fogalmazott: Tanuljuk meg tiszta tekintettel egymásra nézni, meglátni a másikban az embert, a testvért. Legyetek büszkék arra, hogy Isten gyermekei vagytok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában