Hangverseny

2022.07.16. 09:33

Mága Zoltán hegedűművész a szeretet húrjain játszott Kőszegen

A Kárpát-medence legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozatának – száz templomi koncertjének - részeként adott hangversenyt Mága Zoltán hegedűművész pénteken a Jézus Szíve templomban.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Az est bevételét az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje és a Kőszegi Plébánia szervezésében, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász révén az ukrán háború elől menekültek megsegítésére ajánlották fel, akik jelen voltak a koncerten. Meghatódottan hallgatták az értük szóló szép muzsikát, amely Brahms V. Magyar Táncával úszott be a templomhajók közé: életörömöt, derűt, lendületet, vitalitást, és nyugodtan mondhatni, boldogságot hozott a templom szakrális terébe. 

 A hangversenyen Pammer István, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje elnöke mondott köszöntőt, majd Dr. Perger Gyula plébános mutatta be Mága Zoltán tevékenységét, mondván: a hegedűművész lélekhidakat épít, sok embernek ad a zenén keresztül szeretetet és reményt. Magánemberként is rendszeresen adakozik. Jótékonysági koncertjeinek helyszínei elsősorban a templomok, azért választotta ezt, mert Isten háza mindenki előtt nyitva áll, bárki betérhet, menedéket nyújt, nem számít a származás, a bőrszín, a felekezeti hovatartozás vagy a politikai nézet; az ember számít. 

Forrás: Szendi Péter

Mága Zoltán  templomi koncertsorozata a világon egyedülálló, híre a Vatikánba is eljutott, 16. Benedek és Ferenc pápa is személyes áldásban részesítette. A plébánostól megtudtuk: a művész a pápákkal való találkozást élete legfontosabb pillanataként élte meg, erőt, hitet és bizonyságot adott neki ahhoz, hogy jó úton jár, amikor segíti az embereket, közösségeket, felhívja az emberek figyelmét az értékekre, kulturális javak örökségének megmentésére; arra, hogy önfeláldozó tevékenységével mindenki képes segíteni. Dr. Perger Gyula hangsúlyozta: Mága Zoltán a muzsikájával az emberi élet fontosságát és szépségét, a csodákra képes összefogás erejét hirdeti. Azt, hogy az önző világot közösen meg tudjuk változtatni - a szeretet húrjain játszva a gyűlölet helyett. 

Maga a művész is megszólalt az esten, elmondta, hogy harmadszor indította útjára a jótékonysági templomi koncerteket, melyeken a New Yorkból nyári szünetre hazatért fia is játszik, mert szeretné ő is hozzátenni a magáét a közösség javához. Ifj. Mága Zoltán mellett fellépett a Kőszegen élő, világhírű hegedűművész, Sebestyén Ernő is. Az egykori koncertmester ma már 82 éves, bottal jött be a színre, és ültében játszotta Mága Zoltánnal Bach kettősversenyét.

A felemelő hangverseny végén Básthy Béla polgármester fejezte ki köszönetét. Az esten 640 ezer forint 120 euró gyűlt össze az adományokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában