Hagyományápolás

2022.07.16. 16:03

Megnyílt a XXI. Völgyhídi Vásár Nagyrákoson - fotók

Elkezdődött a XXI. Völgyhídi Vásár Nagyrákoson. A kétnapos eseményen a hagyományápolás és a helyi értékek megismertetése van a középpontban. Emellett kézműves vásár, kiállítások és kulturális műsorok egész sora várja a látogatókat szombaton és vasárnap egész nap.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A vásárt házigazdaként Némethné Baksa Eszter polgármester nyitotta meg az Őrségi Baráti Kör dalcsokra után. 

- A Hungarikum pályázat 3,3 millió forintos támogatásából valósul meg rendezvényünk, de szerencsések vagyunk, mert nem csak a programokat tudtuk finanszírozni ebből a forrásból, hanem a környezet is megszépülhetett. Huszonnégy éves polgármesteri pályafutásom alatt most egy nagy vágyam is teljesült: rendbe tettük a kovácsműhelyt, a patkolószínt kiraktuk öregtéglával, a pitvart is helyreállítottuk, emellett a tájház hátsó szobája is megújult, ahol kiállítást rendeztünk be - mondta a polgármester. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntőjében így fogalmazott:

 -Most, hogy megnyílt a XXI. Völgyhídi Vásár, bevallom, magam is ugyanazzal a fürkész tekintettel, ugyanazzal az izgalommal lépek be a tájház udvarára, mint a gyerekek, mert van a vásárnak valamiféle mesebeli varázsa. Egy nagy bevásárlóközpontban nem kerít a hatalmába ez a különleges hangulat. A vásároknak ezer arca van, kulcsa maga az ember. Sajnos, manapság nem valakitől vásárolunk, hanem valahonnan, nem valakinek a termékét kedveljük meg, hanem valamelyik márkáét. Ha valamivel gondunk van, nem valakihez fordulunk, hanem valahova. Ha pedig valamivel különösen elégedettek vagyunk, fogalmunk sincs, hogy kinek jár a köszönet - mondta a képviselő, majd hozzátette: vásárlásainkból ma hiányzik a személyesség, a szívélyes üdvözlet, az összekacsintás, az integetés, a kézrázás.

-Ilyen szép, rendezett és gondozott faluközpontban önmagában is jól érezheti magát az ide látogató. Nagyrákos ráérzett a Hungarikum pályázat lényegére, így az Őrség gazdagodott ezzel a vásárral, amelyért nagy köszönet jár polgármester asszonynak és minden szervezőnek - zárta szavait az országgyűlési képviselő. 

A vásárban szinte kizárólag csak kézműves portékákat kínálnak. Palotai  Dániel standjánál például csokoládékat, csokoládékrémeket, ezek alapja kolumbiai és madagaszkári kakaóbab. A termékek nem tartalmaznak tejet, a telt ízt maga a kakaó és egy pici csipetnyi só adja. Dániel Budaörsről költözött az Őrségbe három évvel ezelőtt, akkor kezdett csokoládékészítésbe. Termékeiben visszaköszönnek a helyi ízek, van például olyan csokoládéja, amelyikben szalafői tökmag van.

Pár sátorral arrébb Zala megyei árusokkal elegyedünk szóba, ők Kerkakutasról jöttek a vásárba. Őr Gyuláék mézeskalácsokat és mézespuszedliket hoztak árusításra, utóbbiak között nem csak megszokott vaníliás, hanem kakaós, diós, levendulás, sőt szilvalekvárral töltött is van. A mézeskalácsokból nyalóka változat is kapható, de az is teljesen természetes, hogy hagyományos lovas huszárlegény és a piros tükrös szív is van a kínálatban. Ahogy a régi vásárokban.

Zsinkó István őriszentpéteri kovácsmester munkáit Havas Márta hozta el a Völgyhídi Vásárba. A rézből, sárgarézből, vörösrézből és saválló acélból készült termékek vannak többségben, de vannak vasból készült mestermunkák is. Kis szerencsepatkó, nyílhegy,  szablya, viloinkulcs - hogy csak néhányat említsünk - nem is beszélve a míves karkötőkről, medálokról, gyűrűkről, amelyek egytől-egyig rusztikus darabok.

A vásár vasárnap estig tart, a jó hangulatról különböző művészeti csoportok gondoskodnak, de van csikós is Veszprém megyéből Kiss József személyében, aki naphosszat pattogtatja ostorát, Németh Ferenc pedig egy szál hegedűjével teremt páratlan hangulatot, a páratlan környezetben. Nagyrákoson, a faluközpontban, a gyönyörű tájháznál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában