Restaurálás

2022.07.14. 07:00

Megújult a szakrális emlékhely Vasváron

Rendbe tették a szőlőhegyi keresztet és a környezetét a szakrális emlékek felújítása pályázatnak köszönhetően Sejber Mihály szobrász-restaurátor – a város alpolgármestere – befejezte a festést.

Merklin Tímea

Sejber Mihály a keresztnél szerdán késő délután

Forrás: Szendi Péter

Az önkormányzati területen lévő szőlőhegyi keresztnek a plébánián megvannak az iratai: 1859-ben állíttatták Szenczi püspök unokahúgai, Eggenberger Terézia és Jozefa, akik birtokukat a leendő apácakolostorra hagyták, még haláluk előtt; az övék az angyalos sír a temetői templom előtt – tudtuk meg Sejber Mihálytól, aki hozzátette: a hölgyek adományaiból a kolostor csak sokkal később, 1884-ben jött létre. Az alkotó azt is felidézte, hogy a restaurált kereszt felirata szokásosan János evangéliumából való: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők, A ki én bennem marad, én pedig őbenne, az sok gyümölcsöt terem” – szőlőhegyeken ez az idézet gyakran előfordul az emlékműveken. Az öntöttvas kerítést 1935- ben tették ide, ezt Barbalics Imre restaurálta. Ő készítette a harangházat is egy oszlopon lévő új kis haranghoz, amit korábbi harangláb helyén állítottak, aminek a harangját elvitték az első világháborúba. Az épített kompozíció környezetét térkövezték, megjavították az utat. Aki arra jár, megpihenhet, imádkozhat a szakrális emlékhelyen.

Forrás: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában