Felolvasás

2022.07.19. 16:42

Oda-vissza tanulnak egymástól - Érzékenyítés önkéntes módon - fotók

A Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által toborzott fiatal önkéntesek általuk kiválasztott irodalmi műveket – meséket, rövid novellákat, írásokat – olvastak fel a Kolozsvár utcai Idősotthon lakóinak, majd a Szombathelyi Nyugdíjasok Egészséges Vegyeskarát látták vendégül Óperint utcai székhelyükön kedden délután.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

A tízenéveikben járó Tiara, Amira, Dani, Andzseló félénken lépnek be az Óperint utcai közösségi terembe, szerényen, egy-egy szóval felelnek a kérdésekre. – A lámpaláz leküzdésének megtanulására is jó alkalom ez – veszi át a szót Gorza Norbert irodavezető. Elmondja, a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szakmai munkájában prioritás az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése. Mivel 2022 az ifjúság európai éve az Európai Unióban, idén célzottan a fiatalokat szeretnék bevonni akcióikba. A mostani program ötlete azonban az ide járó fiataloké: kitalálták, hogy rászoruló időseknek olvasnak fel történeteket, verseket. Mint később megtudjuk, mindig aktivak, igyekeznek hasznosan töltei szabadidejüket, közel áll hozzájuk a szépirodalom, és több, idősekkel kapcsolatos programban részt vettek már. 

 

A helyszínválasztás sem volt véletlen: az idősek Kolozsvár utcai otthona szeptemberben elköltözik, gondolták, szép emlék lehet ez az intézményben eltöltött utolsó napokban. A délután második felében pedig a Szombathelyi Nyugdíjasok Egészséges Vegyeskarát látták vendégül székhelyükön. Elhangzott részlet a Kisherceg című műből, és felcsendültek Aranyosi Ervin, József Attila, Zelk Zoltán sorai. – Jó alkalom ez arra is, hogy a fiatalok próbára tegyék képességeiket és készségeiket, valamint megtapasztalhatják, hogy a generációk közötti együttműködés inkább erőforrás, mint hátrány. Oda-vissza tanulhatunk egymástól – fogalmazott Gorza Norbert, aki azt reméli, a Mesélj egy szép történetet elnevezésű önkéntes akciót nem először szervezhették meg. Abban azonban már most bizonyos: olyan tanulságokkal gazdagodnak, amelyeket beépítenek jövőbeni szakmai programjukba. 
keretes 

Nyáron sem pihennek 

A Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház alaptevékenysége a többségi társadalomnak az érzékenyítése és szemléletformálása a hátrányos helyzetű embertársaink irányába. A többi közt a fogyatékossággal élők speciális élethelyzetét mutatják be aktív, egészséges, ép fiataloknak. A nyári hónapokban tábori közösségeket keresnek fel és tartanak speciális foglalkozásokat például a Vakok- és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületével együttműködve. Cél, hogy mindig hiteles személyek adjanak elő a fiataloknak. A példánál maradva: ne csak elméleti, de gyakorlati síkon is megismerkedjenek a látássérültek mindennapjaival. Közben zajlik az önkéntesség kultúráját népszerűsítő programjuk is van, ennek egyik fő témája a fenntarthatóság.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában