2022.07.30. 12:00
Ön kóstolta már a lepnját és a renovicát? – Ezt (is) eszik ebédre ma a peresznyeiek - fotók
A lepény és a renovica napja a szombat Peresznyén. A horvátok lakta település kastélyparkjában – az eső miatt a fedett rendezvényházban – már 8 órától három bográcsban főtt a vaddisznópörkölt.
Forrás: Cseh Gábor
Amikor ott jártunk, a helyi lányok, asszonyok keze alatt már égett a munka: dagasztották-kelesztették a sós és édes horvát lepényt, a lepnját. Kelemen Edit volt a tészta-, Gergich Mónika a töltelékfelelős. Utóbbitól megtudtuk, hogy a sós lepény tökös-túrós az édes pedig tökös-mákos töltelékkel készül majd.
Éppen megérkeztek a csepregi kenyérsütő asszonyok, Tájmelné Tóth Mária és csapata is: ők kovászos kenyereket hoztak és sütöttek. A főtt marhahússal tálalt tormás zsömlemártást – az utóbbi a híres renovica – a horvátzsidányiak készítik majd, a sváb levest a kiszsidányiak, az ólmodiak csevapcsicsát, sütnek, árulta el Orbán Gyula polgármester.
Falunapra készülődnek Peresznyén
Fotók: Cseh Gábor
A peresznyeiek hagyományőrző rendezvényén, ami falunap is egyben – a jó hangulatú sütés-főzést 13 órától az ebéd követi. A hosszú asztalok mellé folyamatosan várják azokat, akik megéheznek. Délután a szórakozásé lesz a főszerep: kiállításmegnyitó, a Marton Szállás lovasbemutatója, horvát kulturális műsor, egy operettelőadás és tamburamuzsika várja a vendégeket. A napot retró disco zárja. Aki kedvet kapott, és a vasárnapi ebédre renovicát készítene, annak leírjuk az egyszerű receptet: „a tormát ráreszelik az összevágott, megpirított és marhahúslevessel felöntött zsemlére. A köret mellől már csak a főtt marhahús hiányzik...