Újabb ingatlant értékesítettek

2022.07.27. 13:10

Szombathely értékesítette a területeket, mennyit profitált a söptei önkormányzat?

Újabb ingatlan értékesítéséről döntött a szombathelyi közgyűlés az északi iparterületen. Jó hír ez a söpteieknek: a két önkormányzat közötti megállapodás alapján összesen több mint 110 millió forinthoz jutott, illetve jut a falu.

Tömböly Ágnes

Nagy Róbert, Söpte polgármestere

Forrás: Cseh Gábor

Először 71,5 millió forintot kapott, most 38,7 millió forinthoz jut a söptei önkormányzat Szombathely városától pénzügyi támogatásként az északi iparterületen történt telekeladás jóvoltából.

A két település vezetői 2020 novemberében kötöttek előzetes keretmegállapodást, eszerint a falu önkormányzata három ütemben átad a megyeszékhelynek egy 346 hektárnyi, Szombathely tulajdonában, de Söpte közigazgatási területén fekvő területet. Majd 2021. február végén a rendkívüli jogrendben Nemény András polgármesteri határozatban hagyta jóvá az önkormányzatok közti szerződés szövegét. Ebben a szombathelyi önkormányzat kötelezettséget vállalt arra: amennyiben a keretmegállapodás aláírásától számított 100 éven belül az átadott területrészből ingatlant adnak bérbe vagy azt eladják, úgy a bérleti díj, illetve a vételár 11 százalékát pénzügyi támogatásként átutalják a söptei önkormányzat számára.

Ismeretes, legutóbb a júliusi rendkívüli közgyűlésen döntöttek a szombathelyi képviselők arról, hogy a szóban forgó területből mintegy nettó 352,2 millió forintért értékesítenek egy részt. Egy éve, augusztus elején pedig nettó 651,8 millió forintért adtak el itt ingatlant.

- Ha levesszük a pályázati forrásokat, a söptei önkormányzat éves költségvetése 88 millió forint. Ebből már ki is lehet számolni, hogy az összesen 110 millió forint bevétel mit jelent a településünk számára – mondta el megkeresésünkre Nagy Róbert, Söpte polgármestere. A kérdésre, mire fordítják az így befolyt pénzt, azt válaszolta: - Amíg vannak pályázati lehetőségek, nem nyúlunk ehhez a forráshoz. Ha esetleg a pályázati keretek kiürülnének, ez a tartalékunk adott lesz, abból folytathatjuk a fejlesztéseinket.

Nagy Róbert kitért arra is: a telekeladás után további bevételre is számítanak a szombathelyi önkormányzattól, hiszen megállapodásuk szerint az átvett területrészek vonatkozásában a cégek termelése után az iparűzésiadó-bevételből is részesül a falu, annak 11 százalékát a tárgyévet követő év július 31-éig kell Szombathelynek Söpte felé megfizetnie.

Mindezek tükrében Nagy Róbert úgy értékelt: a helyzetből, amibe a korábbi években kerültek, a söptei önkormányzat a lehető legjobban került ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában