Megemlékezés

2022.07.11. 15:36

Üzenet a múltból – Ingyenes családi program volt az Apáczai Házban - fotók

Üzenet a múltból címmel egész napos családi programot rendeztek szombaton a 11-es Huszár úti Apáczai Házban, ahol Szent Márton püspökké szenteléséről emlékezett meg a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület.

Vas Népe

A gazdag program során - fókuszálva a fiatalokra és a családokra -, római rajztanoncok közösen színezhették ki a köpenymegosztás jelenetét, római korabeli használati tárgyakat készíthettek és a soproni római légiós hagyományőrző csapat segítségével időutazásban is részük volt a megjelenteknek, akik római viseletbe is öltözhettek.  

Előadásokkal emlékezve Szent Mártonra Devecsery László József Attila-díjas író, költő mesélt a gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek, majd Márton meséi című meséskönyvét dedikálta a szerző. A püspök korábbi életszakaszáról,  katonáságáról is mesélt Dr. Gibba Edit, érdekes adatokat is hallhattak az érdeklődők a korról, amelyben Márton élt, illetve Szent Márton lámpása is terítékre került a prezentációjában. A Savaria Piactéren méz, mézzel készült édességek, kosárfonó termékei mellett Szent Márton borát ízlelhették meg a vendégek; a római kenyér, a libum is kóstolható volt a katonai táborban.

Szent Márton élete címmel egy zenés hangoskönyvet mutattak be, melynek szerzője Lökkös József, zenéjét Jankovics Zoltán zeneszerző jegyzi, a narrátor Czirók Tamás hangja pedig méltó aláfestése a műnek, amely elnyerte a hallgatóság tetszését, vastapssal jutalmazva a szerzőpárost. Az esti hangversenyt az Apáczai Ház aulájában tartották meg, ahol az ünnepi megemlékezésre írt, Sancti Martini - A lélek muzsikája című darabot a Vivace Kamarazenekar adta elő.  

-A lámpások fénye lélekmelengető hátteret nyújtott a koncerthez, amely igazi zenei csemege volt a hallgatóság számára, emlékezetessé tette a napot – mondta el az egyesület elnöke, Németh Zsuzsanna. - A koncert után Szent Márton kiflit osztottak meg egymással a résztvevők. Bemutatták az „Irgalmasság köpenyét”, amelyre a Szent Márton utódok üzenetei kerülnek. Az első üzenetet az egyesületünk tagja, Tatár József jegyezte fel: „Nincs fontosabb, mint a felebaráti szeretet!” A szövet, mivel hagyományteremtő szándékkal szerveződött a rendezvény, minden évben megjelenik a Martinus Egyesület eseményén. A szálak egymásba fonódása jelképezi azokat a személyes kapcsolatokat, barátságokat, amelyeket a negyvennégy Szent Márton nevű településsel ápol az egyesület a Kárpát-medencében, valamint az együttműködő partnereinkkel, a szent szellemiségének hordozóival és a közösségünk polgáraival, akik mindennapjainak elválaszthatatlan része a múlt, benne Szent Márton alakja. A globalizálódó világunk útvesztőiben használhatjuk azokat a gondolatokat, üzeneteket, amelyek megfogalmazódtak a nap során, mintegy Szent Márton üzenetként a mai kor számára – zárta gondolatait az egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában