Múltidéző

2022.07.14. 17:43

Vasiak kerestek olajat Somogyban 45 évvel ezelőtt

45 évvel ezelőtt az Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt Geofizikai Kutatási Üzemének 15 csoportja dolgozott hazánkban. Robbantásos módszerrel kutattak az egyre drágább természeti kincs, az olaj után.

Kelemen Attila

A mélyfúró alatt a fúrt mélység 150 méter volt

Forrás: VN-archív

Mélyfúrókkal kerestek olajat

Ahol a robbantások után bizonyos töréseket észleltek a földben, oda mélyfúró berendezéseket telepítettek. Munkájuk sok esetben nem járt eredménnyel, a keresett térségben nem volt olaj. Mégsem veszett kárba a sok felhalmozott adat a táj földkérgéről; hasznosították a vízügyi szakemberek csakúgy, mint a mezőgazdaságban dolgozók.

Ha olajra akadtak, megérte a sok éves kutatás. Mint ahogy a barcsi olajmunkásoknak is, akik a szomszédos Darányban jártak sikerrel. 1977-ben sok milliós gépek, szivattyúk termelték ki az olajat ezen a helyen.

Olajkút fúrása a hetvenes évek közepén
Forrás: Fertepan

Vasi olajosok a barcsi telepen

A barcsi telepen ötven olajos dolgozott. Életmódjukat megszabta a munka. Kétévente vándoroltak, új helyre költöztek. A telepen vasiak is dolgoztak, a több millió forint értékű műszerekkel felszerelt észlelőkocsi parancsnoka, Lakossy Géza nemesrempehollósi fiatalember volt.

Abban az időben az olajosok keresetére nem lehetett panasz. Megkeresték a havi 4 ezret. De nagy volt a felelősségük, naponta 50-60 robbantást végeztek, és ha csak egy nem sikerült, oda volt a sok órás munka. Számukra az olaj és a gáz záróréteg volt érdekes, illetve e törések kúpja. Egy-egy adott szakaszt 20-24-szer mérték, így a hibalehetőséget kizárták.

Szegeden is nagy munkában voltak az olajosok 45 évvel ezelőtt
Forrás: Fortepan

Deli László fúrómester 1966 óta volt az olajosoknál. Vasvári családos emberként bejárta szinte az egész országot.

Czöndör Gábor robbantómester naponta negyvenszer nyomta meg a Robbantás feliratú gombot. A barcsi telepen dolgozó olajmunkások többsége fiatal volt. Három brigádba tömörültek a telep dolgozói. A vasiak a telepen jól kijöttek a többiekkel. Megszokták egymást és a más tájakról érkezett emberek eleinte kissé furcsa szokásait.

A kiértékelőknél is voltak vasiak

A közeli alumínium bodegában mindig a nap végén kezdődött a munka, ez volt az értékelő csoport. Három nő dolgozott az irodának nevezett bódéban. Előttük az íróasztalon akták, tekercsek hevertek.

Olajkút 1969-ben
Forrás: Fortepan

A sárvári Baróti Rozália, 1965 óta volt a kiértékelő csoport vezetője. A napi robbantási eredményeket rögzítő műszer tekercseit dolgozta fel. Ahol a rezgés különböző mélységekben egybeesett és a görbék hasonlítottak egymásra, záróréteg volt lehetséges, olajgyanús lett a terület. Évente 200 kilométeres vonalat kellet átvizsgálniuk.

Hosszúperesztegen is robbantottak

Ugyanebben az időben Hosszúperesztegen egy hét alatt a második szeizmikus robbantást hajtotta végre a budapesti Eötvös Loránd Geofizikai Intézet.

Gyakran látták a felkelő napot a geofizikusok, és a munkájukat segítő fúrók, robbantók, gépkocsivezetők. Az első hajnali robbantás és a kétnapos előkészület fáradtságát kipihenve a vezetők Győrbe siettek. A mérés adatait vették magukhoz. Másnap ismét fúrni kezdtek a káldi dűlőben. Hordták a vizet, hogy elegendő iszap legyen a lefojtásához a 30 méter mély lyukakban. A rá következő nap a robbanóanyagot csúsztatták a fóliakígyókba. Gondosan a lyukak mélyére tömték, nehogy a felszínhez közel történjék a robbanás. A területet fél ötre egy kilométeres körzetben lezárták, majd jött a második robbantás.

Ebben a térségben kellett alkalmas terepet keresniük az Alpi program befejező vizsgálataihoz. 1975-ben kezdték az Alpi földkéreg és felsőköpeny vizsgálatát.

Részt vett benne Anglia, Franciaország, az NSZK, Olaszország, Ausztria, Csehszlovákia és Magyarország. A Föld belső felépítésének és szerkezetének megismerése volt a kutatás célja. Nem nyersanyagot kerestek, de közvetve segítséget adhattak a nyersanyagprognózishoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában