Kenyérverseny

2022.08.06. 10:08

Frissek, ropogósak – Megkezdődött a kovászos kenyerek versenye Csepregen

Harmincnyolc versenyző ötven kenyeret nevezett be a megmérettetésbe. A mintákat előző este sütötték meg.

HL

A kenyérverseny szervezői. Középen Horváth Zoltán polgármester, mellette jobbra a főszervező Tájmelné Tóth Mária

A csepregi Malomkert immár másodszor ad otthont a csepregi kovászolók közössége által szervezett kovászos kenyérversenynek. Tájmelné Tóth Mária főszervező elmondta: szombaton délelőtt folyamatosan várják az előző nap megsütött kenyereket. A leadott nevezések szerint harmincnyolc személytől ötven különféle kenyeret kóstol majd a szakmai zsűri. Ennek tagja Soproni Attila, a Dunántúl-szerte ismert Csepregi Pékség vezetője, valamint Doktorics András, a Doktorics Pékség ügyvezetője.

A szervező hozzátette, 2019-ben négy taggal alapítotték meg a közösséget, s a közösségi oldalukon ma már kétszáz lelkes tagjuk van. Több, mint százötven embert saját maguk ismertették meg a kovász rejtelmeivel, a kenyér és péksütemények készítésével. A tagok rendszeresen tesznek eleget megívásoknak, így a napokan tartanak majd előadást a büki hittantáborosoknak, valamint Szombathelyre is eljutnak.  

Horváth Zoltán polgármester hangsúlyozta: a mindenki által megszenvedett koronavírus talán egyik pozitívuma, hogy sokan ismét felfedezték a kovászt, és saját maguk sütik a kenyerüket.

-Az pedig külön büszkeség, hogy városunkban alakult meg az egyre ismertebb és elismertebb kovászolós közösség. A rendezvény a jövőben akár fesztivállá is átalakulhat. A veszprémi Kenyérlelke fesztiválon legutóbb ötvenkét mintát adtak le, nálunk pedig ötvenet. Ez is jelzi, hogy mennyire aktív közösségről van szó.

A Malomkertben szombaton lesz citeraverseny, de sütnek kenyeret, langallót is. Az érdeklődők számára pedig workshopot tartanak.

A szombati verseny eredményei

Fehérkenyér: Módos Henriett, félbarna: Módos Henriett, barna: Törölné Király Nikolett, egyéb: Ébenhart Adél. Különdíj: Horváth Aliz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában