Programajánló

2022.08.26. 07:00

Itt a nagy hétvégi programajánló: Szombathelyen életre kel az ókori Savaria, Sitkén felzendül a rock - Mutatjuk a részleteket!

VN

Forrás: VN/arcívh

Fotó: Szendi Péter

Szombathely, Savaria Történelmi Karnevál: Augusztus 25-28. között 29 helyszínen közel háromszáz program várja a látogatókat. Idén is két felvonulás lesz: pénteken és szombaton 19 órakor, a lemenő nap fényében indul a menet a Történelmi Témaparktól.  

Fórum színpad, Fő tér: a nagykoncertek helyszíne: ethno világzene a Mitsourától (péntek 17.30), „hazai” zenés szülinapozás az Elefánttal (péntek 21.30), etno-beat az Aurevoirtól (szombat 17.30), zúzás a szombathelyi kötődésű Vad Fruttikkal (szombat 21.30), magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt (vasárnap 21.30) együttműködésében, de megszólalnak pop, swing, soul és jazz-dallamok is. 

Történelmi Témapark (Ferences-kert): katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a látogatókat a mindhárom napon 9.30-tól, majd 10 órától a római legiók sorakoznak fel. Találkozhatunk germán csapatokkal, szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, István király udvartartásának tagjaival. Megnézhetjük a bronzöntő és kovácsműhelyt, megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, Szabi, a pék  exkluzív gasztronómiai bemutatóval  csábítja a kovász szerelmeseit. A neves lovasíjász Kassai Lajos és tanítványai pénteken 14.45-kot, szombaton 11.30-kor, vasárnap 11.10-kor lépnek fel.  

Sörtér (Isis tömbbelső): A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői a koncerteknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock is szól. A kínálatban a Takáts Tamás Blues Band (péntek 20.30), az Isis Big Band (szombat 16 óra), a Bognár Szilvia Sextet (szombat 20.30), a Mágikus Mintha (vasárnap 17.30), a Koprive (vasárnap 19.30), Cimbaliband (vasárnap 21 óra). 

Kalandvár (Gájer-park, nappal gyerekhelyszín): A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtanak a nagy fák, egész nap látogathatók a játszóházak. A programok közt fellép Horagus mester a cirkuszával (péntek 11 óra), Gulyás László vándormuzsikus az Egérparádéval (szombat 11 óra),és itt lesz  a Fonogram-díjas zenekar: Farkasházi Réka és a Tintanyúl (vasárnap 17 óra) is.  

Thalia kertje (Gáyer-park este, felnőtteknek): A szabadtéri színpadon mindhárom estén a hazai kamaraszínházi kínálat legjavából láthatunk produkciókat. Aktív résztvevői lehetünk a !BIPP! Társulat Casting-jának (péntek 21.30), Szirtes Balázzsal merítkezhetünk meg Oscar Wilde csodálatos világában (szombaton 21.30), felszállhatunk Mrs. Bradshaw-val a Görögországba menő repülőre, hogy meglássuk, min vívódik: Balsai Móni lép elénk az egykori lázadó, Shirley Valentine bőrében (vasárnap 20 óra. 

Művészetek utcája (Kossuth utca): A képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói mellett az irodalom és a zene kiválóságai népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját három napon át, és itt mutatkoznak be az orientális táncművészet legmagasabb szintű művelői is (péntek 17 órától).  

Borok utcája (Rákóczi utca): 

A hegy leve tisztán és fröccsben is jól szolgálja a hangulatot a koncerteken. Itt lép fel a Horváth Gypsy Band (péntek 17.30), a Body Beat Crew (péntek 18 óra) is, valamint a magyar utcaszínház legismertebb fenegyereke, a vásári komédiás Gulyás László a borvirágos huncut mesékkel (szombat 13.30). 

Castrum Dei (Keresztény udvar), Püspöki Palota: karneváli forgatagban a nyugalom helyszíne lesz. A kapu nyitva áll minden látogató előtt vallási és felekezeti hovatartozástól függetlenül. Augusztus 25-én 18 órakor 72 órás ima kezdődik, amelyre előzetes regisztráció és egyeztetés szükséges. AAki szeretne időpontot (egy-egy fél órát) vállalni, egy táblázatban teheti meg, amely elérhető közösségi oldalon. A 72 órás ima célja az időnk felajánlása, közbenjárás a Karneválra és a Keresztény Udvarba érkező emberekért, a szervezőkért, a városért. Több imamód közül lehet választani: csend, hangszeres/énekes ima, hangos, vagy csendes Biblia olvasás, szabad-, vagy kötött ima (például rózsafüzér). Aki feliratkozott, az időpontja előtt legalább öt perccel jelenjen meg a kápolnában. Az éjszakára imát vállalóknak tudnak szállást biztosítani. 

 

Sitke:

Kőszeg: Zsinagógák hete: A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) a keretei között működő zsidóságtörténeti kutatócsoport szervezésében augusztus 28-án és 29-én, vasárnap és hétfőn csatlakozik a Zsinagógák Hete országos rendezvénysorozathoz. A programok „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey-család” című kiállítás megnyitójával kezdődnek a zsinagógában (Várkör 38.) vasárnap 15 órakor. A kiállítást Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond Básthy Béla polgármester, közreműködik Mizsei Zoltán zeneszerző, Söptei Imre levéltárvezető és Sebestyén Ernő hegedűművész. 16 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel Ruth Ellen Gruber, a Jewish Heritage Europe Alapítvány képviselője; Johannes Reiss, az Osztrák Zsidó Múzeum Eisenstadt igazgatója; Mátay Mónika történész, az FTI-iASK kutatója; Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke és Szántóné Balázs Edit vezető kutató, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője részvételével.  18 órakor a Monarchia édes-bús melódiáit Sebestyén Ernő és Bognár Ferenc zongoraművész játssza a Festetics Palotában (Chernel utca 10.). Augusztus 29-én vezetett látogatás indul a zsinagógában minden egész órában 10 és 14 óra között. 14.30-kor Zsidó emlékek Kőszegen címmel vezetett sétához lehet csatlakozni. 16.30-kor Szántóné Balázs Edit Pannon értékek nyomában - A körmendi zsidó közösség című könyvét Pók Attila mutatja be. Balázs Edit szerkesztette az Egy modern konzervatív rabbi. Emlékkönyv Bernstein Béla rabbivá avatásának 130. évfordulójára című kötetet, amelyet Nagy András irodalom- és színháztörténész, kutató (FTI-iASK) ismertet. 18 órakor A zsidó élet terei címmel Szántóné Balázs Edit tart előadást.  

Szentgotthárd – Máriaújfalu: Családi nap: a játszótéren és a  sportpályán: augusztus 27-én, szombaton 10–19 óráig családi nap lesz főzőversennyel, Inci Finci gyerekfoglalkoztatóval, Kukta-Bukta partival, virtuális lövészettel, vadászattal - nemcsak gyerekeknek -, és trófea kiállítás is megtekinthető. Ugrálóvár várja a kicsiket, óriás csúszda a nagyokat, lesz élő csocsó, henna festés, népi fajátékok, tombola. 

Celldömölk, Piac tér: Soltis Terasz: Augusztus 27-én, szombaton „Éneklő kisvonat” indul városnéző túrára 14 órakor zenével, énekkel; közreműködik: Lakatné Molnár Adél. 15 órától mitologikus fürdőszobai kalandozás gyerekeknek. 16.30-tól a Tarisznyások zenekar ad interaktív zenés gyermekkoncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában