íz év múlva az 500. évforduló jön

2022.08.27. 19:00

Múltidéző - 1932-ben így ünnepelték a Kőszegi ostrom 400. évfordulóját - fotókkal!

Idén a várostrom 490. évfordulóját ünnepelték Kőszegen, azaz egy évtized múlva félévezredes jubileumi ünnepségnek adhat otthont az észak-vasi kisváros. A feladat adott az 500-dikra, de vajon milyen volt a nevezetes évforduló 1932-ben, amikor a 400. évfordulóra került sort?

Kelemen Attila

Kőszeg és a vár 1930-ban

Forrás: Fortepan / Vargha Zsuzsa

Tervben a Hősök Kapuja

A nevezetes évforduló közeledtével már 1931-ben megélénkült a közélet Kőszegen. Fényes keretek között kívánták megünnepelni az 1532. évi török ostrom 400. évfordulóját. A hajdani várvédők hősies helytállásának és áldozatos küzdelmének emlékét a város egész lakossága magáénak vallotta. A Kőszeg és Vidéke hetilapban már 1931-től rendszeresen jelentek meg cikkek a közelgő nagy eseményről. Ezek közül is elsősorban említésre méltó dr. Gyöngyös Endre városi főjegyző több cikke. A sorozat befejező részében közölte a tervet a Hősök Kapuja felépítéséről. A tervet a városi elöljáróság és a képviselőtestület elfogadta. A kaput oda tervezték, ahol a XIX. század utolsó negyedévében, 1880-ban lebontották a Jurisics tér bejáratánál levő városi őrtornyot.

A Hősök Kapuja 1933-ban
Forrás: Fortepan / Vargha Zsuzsa
Az újonnan felavatott Hősök Kapuja 1932-ben
Forrás: Fortepan / Hirschler Károly
A Szent Imre-templom tornya és a Hősök kapuja 1932-ben
Forrás: Fortepan / Hirschler Károly

Vagyoni zárlat alatt a város

A jubileumi előkészületek során nagy csapás érte Kőszeget. 1931. november elején vagyoni zárlat alá tették a város vagyonát. Súlyos anyagi helyzetén azonban ez nem sokat segített. A Hősök Kapujának építése 1932. március elején indult meg, amikor a téli fagyok elmúltával ez lehetővé vált. Az építkezés jól haladt, az épület bokréta ünnepélyét május 1-én tartották. Május 28-ára teljesen elkészült és mai formájában és megjelenésében készen állott a Hősök Kapuja. Építése 33 ezer pengőbe került. Az épület, illetve monumentális emlékmű Opaterny Flóris tervei alapján készült. A jubileumi főünnepségek május 28-án és 29-én voltak. Ezt az időpontot azért választották, mert így az ünnepségek rendezői beszervezhették a tanulóifjúságot: gimnáziumok, katonai reáliskola, tanítóképzők, polgári iskolák és az elemi iskolák tanulóit is.

Díszhangverseny és díszmenet

A május 28-i rendezvények fénypontja a díszhangverseny volt, amit a Jurisics vár belső udvarán tartottak. Vasárnap, május 29-én avatták fel a Hősök Kapuját. Az ünnepi avató beszédet dr. Szily Kálmán kultuszminisztériumi államtitkár tartotta. A díszmenetet megakadályozta a hirtelen lezúduló hatalmas eső, ami úgyszólván egész nap tartott. Június 5-én, vasárnap zajlottak le a május 29-i nagy eső miatt elmaradt látványos, színes rendezvények. Díszfelvonulás, virágkorzó, térzenék, dísztorna és sportünnepély. Délután 4 órakor zenés kivonulás az Andalgóhoz, ahol vidám juniális vette kezdetét. Este pedig a Hősök Kapujának és a Kálváriának kivilágítása, toronyzene és tűzijáték tette teljessé az ünnepet.

Zenés őrségváltás a Jurisics szobornál 40 évvel ezelőtt
Forrás: VN-archív

Megszépült tér, és dombormű a 450. évfordulón

Kőszeg belvárosának kétségtelenül egyik legszebb része a Jurisics tér. Itt van a középkori hangulatot árasztó városháza, a lábasház, a felújított patikamúzeum és sok-sok műemlékjellegű épület, templom. A város ostromának 450. évfordulójára, 1982-ben megszépült a tér nagyobbik fele. Az útburkolat egy része is elkészült. A várban is méltóképen emlékeztek meg a nemcsak nyugati végek utolsó bástyáját, hanem Bécset és talán egész Közép-Európát védő kőszegiekre. 1982 óta a kőszegi vár belső udvarának északi falát gyönyörű szép bronz dombormű díszíti. Lesenyei Márta, Munkácsy-díjas Érdemes művész alkotása az alábbi felirattal adózik a várvédőknek:

„Jurisics Miklós várkapitány, a város hős védője tiszteletére, aki az országot és királyát egyaránt hűséggel szolgálta az 1532. évi nagy török ostrom idején, és az életüket, vérüket áldozó magyar, horvát, német ajkú védők emlékére a város és a vár sikeres védelme 450. évfordulóján 1982. augusztus havában állíttatta Kőszeg városa."

A megszépült Jurisics tér 1982-ben
Forrás: VN-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában