Megelőző intézkedés

2022.08.18. 07:00

Nem éli fel tartalékait a vasi falu - Drasztikus intézkedéseket vezetnek be Bögötén

Minden lakó postaládájába eljutott az az augusztusi keltezésű hírlevél, amelyben a polgármester az ősztől várható korlátozásokat közli. A közintézményeikre vonatkozó drasztikus intézkedéseket az emelkedő rezsiköltségekkel magyarázza.

Tóth Kata

Patyi Elemér polgármester elmondta, hogy az IKSZT épületébe költöztetik a hivatalt és az orvosi rendelőt

Forrás: Cseh Gábor

Október 1-jétől jövő év áprilisáig, vagyis a teljes fűtési szezonra bezárják a polgármesteri hivatalt és az IKSZT épületébe költöznek, lakat kerül a művelődési házra és az orvosi rendelőre is – átmenetileg az IKSZT-ben lesz a rendelés. A konditermet sem látogathatja senki, lekapcsolják a főtér és a templomtér díszkivilágítását, a kilátó áramellátását, létesítményeiket nem lehet bérbe venni és megszüntetik a termekben a rendezvényeket – áll a hírlevélben, amelynek tartalmáról Patyi Elemér polgármester azt mondja, csak látszólag drámai. 

– Egy évre visszamenőleg elővettük a számláinkat, kikalkuláltuk a várható villany- és gázköltségeket. A végösszeg az eddigi 3,2 millió forint helyett 11,6 millió forintot mutatott. A 8,4 milliós többletkiadást egész egyszerűen nem tudjuk vállalni. A helyi adók emelése nem reális opció, a 340 lelkes faluban nincs ipari létesítmény és olyan adóbevétel, ami bevételt jelentene. Éppen ezért megelőző intézkedést hoztunk az észszerű takarékosság jegyében. Előre gondolkodtunk, nem utólag, amikor már a számlák jönnek. Nem akarjuk felélni a tartalékainkat.

A polgármester a levélben azt is írja: a szigorításokra vonatkozó előterjesztését a képviselő-testület egyhangúlag támogatta, a lakosságtól megértő együttműködést kért. Azt már szóban teszi hozzá a helyszínen, hogy a lakók szempontjából megnyugtató, hogy méltó helyre, a községháza közvetlen szomszédságában lévő komfortos, szép épületbe költözik minden. Az IKSZT épületében az orvosi ellátást a mostanival megegyező időben, ugyanolyan komfortfokozaton és higiénés körülmények között biztosítják majd, a könyvtári ellátást ugyanúgy. A kulturális tereikkel pedig eddig is takarékoskodtak a téli időszakban. 

– Az országnak nagy gondja most az energiakérdés. Tudomásul vettük a kormány döntését, ahhoz alkalmazkodunk, és addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér. Az intézkedéseink nem a világ végéig tartanak. Úgy tervezzük, hogy tavasszal visszaáll minden az eredeti rendbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában