Emléküket őrzik

2022.08.31. 14:00

Pilinszky János és Törőcsik Mari Velemben: tablókat is avattak a Stirling-villában

Pilinszky János költő és Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze emlékét őrző tablókat avattak kedden a Stirling-villában a helyi identitást őrző programban.

Merklin Tímea

A leleplezés pillanata

Forrás: VN

Az emléktablókat dr. Balázsy Péter megyei jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője leplezte le, a rendezvényre összegyűlt negyvenfős közönség.  Amint a jegyző elmondta: a napokban zárul a TOP-os finanszírozású Kőszeg-hegyaljai identitás – megyei kohézió című projekt, amely 2 és fél évig tartott, a rendezvények a Kőszeghegyalja - mint jól körül határolható tájegység - identitását kívánták erősíteni, és jó gyakorlatként a példát más vasi vidékek elé tárni. A megyei önkormányzat projektvezetőként vett részt az eseményekben.  

- Az a hosszú távú célom, hogy kulturális központtá tegyük a fantasztikus környezetben található Stirling-villát – fogalmazott dr. Balázsy Péter, kiemelve, hogy az épület körül is jól látszik a gesztenyetermés, amely Velem ikonikus megjelenítője.  

Az emléktablók avatásán Szabó Tibor, Bálint Éva színművészek és Völgyi Attila zenész olyan műsort adtak, amely Pilinszky János költő és Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze egymáshoz és Velemhez fűződő kapcsolatát rajzolta meg prózákkal, interjú-részletekkel, versekkel, zenével. A szabadtéri színpadra nagy vetítővásznat tettek, és Törőcsik Mari utolsó filmjét, az Aurora Borealis – Északi fény című alkotást vetítették, amely egy fordulatokban gazdag családtörténet, az anya-lánya kapcsolatot boncolgatva. Amint megtudtuk: máskor is lesz mozi a szabadtéri színpadon, a vászon a villában marad, szeretnék létrehozni itt a Hegyalja Filmklubot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában