Döntöttek

2022.08.31. 19:51

Plusz egymillióval nőtt a belépési hozzájárulás - Felemelték az idősotthon térítési díját: napi háromezerről ötezer forintra

Döntöttek a képviselők a szerdai rendkívüli testületi ülésen: felemelték az idősotthon térítési díját, és a belépési összegeket.

Merklin Tímea

Forrás: Pixabay

A korábbi napi háromezer helyett ötezer, emelt szinten ötezerötszáz felett lesz a napidíj, ötszöri étkezéssel, viszont ebben nincs benne az inkontinencia betétek ára, azokat külön kell megvenni. Az önkormányzat ezzel csak csökkenteni tudta a veszteségét, tovább keresik a megoldást, hogy az intézményegységet megőrizve ki vehetné át a működtetést, a polgármestert arra hatalmazták fel, hogy tárgyaljon az evangélikusokkal és a katolikus egyházmegyével. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal is tárgyaltak, de az állami kézbe adást csak végső esetben választják.

A testületi döntést megelőzően a bizottságok órákig vitatták a helyzetet, a tanulságok leszűrésével jutottak a szerdán hozott döntésre. A napidíj ötezer forintra emelése mellett a Területi Gondozási Központba való belépési hozzájárulás összege is változott: az eddigi 1,5 millió forint helyett 2,5 millió forintot kell fizetni egy férőhelyért. Az idősotthonban három emelt szintű lakás van, ha valaki egy kétszemélyes lakásba egyedül kíván beköltözni az eddigi 4,3 millió forint helyett 5,3 millió forintot kell befizetnie, ha ketten költöznek egy kétszemélyes lakásba, az eddigi 3,3 millió forint helyett 4,3 millió forint az egyszeri belépési összeg. Akik ezekben laknak, azok számára lesz a napidíj 5500 forint. 

A díjak emelésével nem ért véget a képviselők közös gondolkodása: vizsgálják, hogy az idősotthont épület megtartása mellett kinek adhatnák át működtetésre, mert a fenntartás biztosan túlmutat az önkormányzat erején a megemelkedett rezsiárak miatt. Az állami fenntartás irányába csak a legvégső esetben mozdulnak – ennek átfutási ideje egyébként 2-3 hónap -, mert annak kimenetele ismeretlen, nem lenne jó a lakóknak sem, meg a hozzátartozóknak sem, ha egy esetleges intézményösszevonás révén szétszórnák őket távolabbi településekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában