Áldás

2022.08.20. 14:50

Szent István-napi búcsú a Vát-Szentkúti kápolnánál - fotók

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg a felújított kápolnát. A további munkákhoz adományt is gyűjt a váti egyházközség.

Horváth László

Forrás: Szendi Péter

Szép számmal jelentek meg a helyiek és zarándokok, a Vát-Szeleste között, a 86-os főút mellett lévő kápolnánál szombaton délelőtt. Az idei Szent István-napi búcsú némileg más volt, mint a többi. A hívek nagy örömére befejeződött a kápolna tetőszerkezetének cseréje, a homlokzat felújítása. A további munkákhoz adományt is vár a váti egyházközség. A ligetes helyen lévő imahely előtti fákra kihelyezett lapokon erre fel is hívták a figyelmet. A tervek szerint felújítják majd a kápolna belsejét, a kriptát, valamint rendbe teszik a forrást és környezetét. 

A búcsúi szentmisén dr. Székely János áldotta meg a kápolnát. 

- Hálát adunk az őseink hitének, amelynek köszönhetően ma itt lehetünk – mondta a megyés püspök. – Fontos imahelye volt eleinknek ez a kápolna. Sokan jártak ide azok, akik gyógyulást reméltek. Hálát adunk Nádasdy Ferencnek, a környék földesurának, aki visszatért a Krisztus alapította egyházhoz. Hálát adunk Tamás fiának, aki ezt a kápolnát építette, illetve Nádasdy Mihálynak, aki visszavásárolta a II. József által elkobzott területet. Szent István napja van ma, emlékezzünk arra, hogy annak idején a nemzetalapító is egy szikára építette országát - mondta a megyés püspök.

A szentmise végén megáldották az új kenyeret, a megjelenetek pedig kis kóstolót is kaphattak, majd kötetlen beszélgetés következett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában