Konferencia, kiállítás

2022.09.15. 18:33

ELTE SEK: Százéves osztrák-magyar határtörténetek három napon át Szombathelyen - fotók

Találkozások az osztrák-magyar hatán mentén a 20. században címmel tartanak konferenciát három napon át Szombathelyen,  az ELTE SEK Forrásközpontjában.

vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Az osztrák-magyar határ menti viszonyokról hallgathatnak meg előadásokat a téma iránt érdeklődők. A szakmai konferencia szervezője az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem Tanszéke, dr. habil. Murber Ibolya, a tanszék egyetemi docense. A pénteken véget érő konferencián neves magyar és osztrák szakemberek tartanak előadásokat, megvizsgálva a jelenlegi határvidék kialakulásának körülményeit, Nyugat-Magyarország helyzetét az első világháború előtt és azt követően. A történészek megvitatják emellett a határvidék nyelvi viszonyainak alakulását, közlekedéstörténetét, a vidék földrajzát, valamint bemutatták a technikai határzár időszakát.

A konferencia második napján, csütörtökön bemutatták az érdeklődőknek a Border(hi)stories-projektben létrejött 100 éves határtörténetek című vándorkiállítás anyagát.

A zárónapon a határokon átívelő jelenségekről szóló előadások hangzanak el német nyelven, délután pedig Rohoncra tesznek kirándulást a konferencia résztvevői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában