Megyeszerte tanítják

2022.09.03. 12:00

Így süssön otthon kovászos kiflit és zsemlét - Mutatjuk a receptet és a csepregi kovászolók praktikáit

A Csepregi Kovászolók Társasága megyeszerte tanítja a kenyérsütést, pénteken kovászos kiflit és zsemlét is sütöttek az érdeklődőkkel a szombathelyi workshopon.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Kiflijük és zsemléjük specialitása, hogy kenyérlisztet is tesznek bele  (a lent olvasható adagolás szerint), illetve vadkovásszal dolgoznak. Megszívlelendő: a zsemlesütéshez fele annyi olaj és sokkal több gőz kell, mint a kiflihez. 

A kovászos kifli hozzávalói: 

400 gramm sima fehér liszt, 100 gramm BL80-as kenyérliszt, 300 gramm a víz és tej keverékéből, 2 teáskanál kristálycukor, 2 teáskanál só, 4 evőkanál étolaj, opcionálisan 1 dekagramm élesztő, 10 gramm kovász.  

A kifli elkészítésének menete a várakozási időkkel: 

A hozzávalókat összedagasztjuk, 45 percig pihentetjük a tésztát, meleg helyen, lefedve. Majd nyolc 120 grammos gombócra szaggatjuk, azokat is pihentetjük 15 percig. Ezután csepp alakúra nyújtjuk a gombócokat, és feltekerjük a tésztát kiflibe. Lespricceljük vízzel, 30 percig pihentetjük.  

A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra, bekapcsoljuk az alsó és felső sütést is. Mielőtt betesszük, ellenőrizzük, hogy megkelt-e a tészta. Ha belebökünk enyhén az ujjunkkal, és kicsit megtartja a nyomát, akkor jó, megint megspricceljük vízzel, és úgy betehetjük a kifliket a sütőbe. 18-20 percig sütjük.  

A zsemlesütésnél egy külön tál vizet is tehetünk be, mert sok gőz kell, hogy ropogós-cserepes legyen a teteje. 

A pénteki workshopon tizennégy nő tanulta meg az otthonsütés alapjait, köztük egy olyan anyuka, akinek csecsemő üldögélt a háti hordozójában. A kovászolók különleges kenyereket is kóstoltattak: volt chiamagos és céklás is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában