A lakók már átköltöztek

2022.09.11. 14:26

Megsárgult fotók, felhalmozott takarók: kiürítik a volt szombathelyi hajléktalanotthont - fotók

Átköltöztek a szombathelyi hajléktalanotthon lakói a Középhegyi útra, a diakóniai központ új épületébe. A Kolozsvár utcai létesítményt teljesen kiürítik – negyed évszázad tárgyait, emlékeit válogatják és dobozolják be ezekben a napokban.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A megállapodás szerint szeptember 1-jétől átvette a hajléktalanotthont az evangélikus egyház működtette Johanneum. A 24 lakó költöztetése sikeresen lezajlott – mondta el érdeklődésünkre Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki fontosnak tartotta – és sikerült is megvalósítani –, hogy az ápolószemélyzet egyben maradjon és az új helyen folytathassa a munkát: ez megnyugvást, biztonságérzetet ad a változást egyébként is nehezen viselő rászorulóknak.  Németh Klára úgy látja, az emberek nagyon méltó körülmények közé kerültek, szép és minden igényt kielégítő az új intézmény. Bízik abban is, a Zanati úti hajléktalanszálló és a Johanneum között a kapcsolat szoros, a közös munka napi szintű lesz.

A szervezet munkatársai és közfogalkoztatottak is segítenek az épület kiürítésében: szortíroznak, dobozolnak, zsákolnak. Mentik, ami menthető. –  A bútorok zöme elhasználódott, de ami még jó, azt a FÉHE más telephelyein felhasználja. A konyhai eszközök, ágyneműk, betegágyak például a Zanati útra kerülnek. A konténerbe csak az megy, ami már tényleg nem jó semmire. Ottjártunkkor már csak a felhalmozott takarók, az üres hűtőszekrények és egy szétcsavarozás alatt álló polcos szekrény emlékeztetett arra: nemrégiben itt még gondozás folyt. Előkerül egy fotóalbum, félig megsárgult képekkel. Korábban is találtak már fotókat, de igazolványt is. Az ügyvezető összegyűjti őket, azt mondja: legalább ennyi maradjon meg az utókornak az elmúlt 25 évből. Mert előítéletek ide vagy oda, ez a szociális ellátásnak egy speciális, fontos ága.  

Emlékeztetőül: tavaly augusztus elején írták alá azt az együttműködési megállapodást, amelyben az evangélikus egyház és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ vállalta: 2022. szeptember 1-jétől 24 férőhelyes örökös hajléktalanotthoni és a következő évtől 20 örökös idősotthoni férőhelyet létesít és nyújt az önkormányzat számára a Középhegyi úti intézményében.  A diakóniai központ több mint 900 milliós bővítési beruházását az önkormányzat 550 millió forinttal támogatta, amit abból a mintegy 750 millió forintból fizettek, amit a hajléktalanotthon épülete és a mellette lévő területek eladásáért kaptak a forgácslapgyártó cégtől.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában