Aláírtak

2022.09.30. 13:04

Jövőképes az egyetem és a vállalatok szövetsége - Aláírták céges szerződéseiket a duális gépészmérnöki képzés hallgatói

Megtartották a duális gépészmérnöki képzés partnervállalatokkal kötött szerződésaláírási ceremóniáját az ELTE Savaria Egyetemi Központban pénteken.

Merklin Tímea

Forrás: Cseh Gábor

Az ünnepségen Lenkai Nóra, rektori biztos köszöntőjében Dr. Borhy László rektor üdvözletét közvetítette, megköszönve, hogy a jelenlévők az ELTE-t választották a továbbtanuláshoz. Dr. Kozsik Tamás, az informatikai kar dékánja, örömét fejezte ki, hogy az ELTE-integrációval lehetőséget kaptak a Savaria műszaki Intézettel, a szombathelyi gépészmérnökképzéssel való együttműködésre, mert ez egy jövőképes kombináció; bíztatta a hallgatókat, hogy foglalkozzanak az informatikával is, ami megerősíti, még inkább hasznosíthatóvá teszi a mérnöki tudást. Prof. Dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy az utóbbi évek hallgatói létszámcsökkenése után megfordult a folyamat, idén csaknem megduplázták a létszámot, több mint hatvan hallgató lett a különböző szakirányokon, amit nagyban segített, hogy a Gépipari Technikumban létrejött az egyetemmel együttműködő, okleveles technikusi képzés. 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felelevenítette a gépészmérnöki szak létrehozásának hőskorszakát: kilenc év távlatából már látszik, hogy az alapítók történelmet írtak, amikor szövetséget kötöttek a megye meghatározó cégei az egyetemmel, a városi és a megyei vezetéssel, Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Dr. Puskás Tivadar polgármester közreműködésével. Az előkészítő munka minőségét mutatja, hogy a szövetség napjaink nehéz körülményei között is életképes, működik, és eljutottunk oda, hogy a hazai gépészmérnöki képzések közül a szombathelyin volt a legmagasabb a felvételi ponthatár. 

Ezért köszönet illeti Horváth Béla professzor, Dr. Andó Mátyás és Dr. Kollár László munkáját is. Dr. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere arról beszélt, hogy amikor megkereste a duális képzés cégvezetőit, és nyitottabb kommunikációt ajánlott, azt felelték, akkor fogadják ezt el, ha a városvezetés teljes mellszélességgel a gépészmérnökképzés mellett áll. Ez így is lett: jöhet járvány, infláció, a város tartja a szavát, mert tudja, hogy a térségnek nagy szüksége van erre a képzésre, ami a vállalatoknak megfelelő kvalitású utánpótlást biztosít, a végzett fiataloknak pedig európai életszínvonalat. A partnercégek részéről Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója mondott beszédet, aki a hallgatókhoz szólva kiemelte: ha továbbviszik azt a szorgalmat, amivel idáig eljutottak, akkor sikeres jövő előtt állnak; cégek a legjobb tudásukat teszik hozzá a képzéshez. 

Átadták a kar kiváló oktatója oklevelet, amit idén Szőlősi József kapott a diákok szavazatai alapján. Címzetes egyetemi docenssé avatták Dr. Biroszné Móricz Zsuzsannát, aki aktívan részt vett a szombathelyi gépészmérnöki alapszak kidolgozásában és Nyul Gábort, aki a TDK Hungary Components Kft. műszaki szakképzési vezetőjeként volt intenzív részese a képzés elindításának, működtetésének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában