Ausztria

2022.09.23. 12:00

Polgármestert és képviselőket választanak Burgenlandban

vaol.hu

A helyhatósági választások Burgenlandban is október 2-án lesznek, de idén is van arra lehetőség, hogy mindazok, akik aznap nem tudják felkeresni a szavazóhelyiségeket, előbb szavazhassanak. Ennek időpontja szeptember 23., péntek.  

A szavazóhelyiségek pontos nyitvatartási ideje településenként eltérő. Ugyanakkor mindenhol, a helyi közigazgatás minden részében egy szavazóhelyiségnek legalább két órán át nyitva kell lennie, és ebbe minden esetben bele kell tartoznia a 18 órától 19 óráig tartó időszaknak – közölte Brigitte Novosel tartományi választási biztos – írja a magyarok.orf.at.  

A helyhatósági és polgármester-választásokon 277 477 burgenlandi jogosult választásra, közülük mintegy 26 814-en rendelkeznek burgenlandi másodlagos lakóhellyel, és csaknem 17 898-an uniós polgárok. Az SPÖ, az ÖVP, az FPÖ, a Zöldek és a NEOS mellett az oltáskritikus MFG és a HC Strache csapatából kivált „Klartext” lista is először indul a választásokon. Ezenkívül 72 olyan személy is jelentkezett, akik nem tartoznak egyik párthoz sem. 

Az urnazárás után este az illetékes választási hatóság kiüríti a szavazóurnát, megszámolja a lezárt szavazóborítékokat, és jegyzőkönyvben rögzíti az eredményt. Mindezt becsomagolják és lepecsételik, majd átadják a polgármesternek, aki felelős azért, hogy a csomagot zár alatt tartsák. A választás fő napján, október 2-án a dokumentumokat visszaadják az illetékes választási hatóságnak. Végül az összes szavazólapot együtt kell megszámolni. Azokon a településeken, ahol elsőre nem hoz egyértelmű eredményt a szavazás, három héttel később, október 23-án rendezik a második fordulót. 

Az idei az első szavazás, amelyet a burgenlandi tartományi parlament által elfogadott új választási szabályok szerint rendeznek. Ezek több teret engednek a demokráciának és a digitalizációnak. Az új rendszerben felértékelődnek a pártlisták tagjaira leadott előnyszavazatok, és számos könnyítés is érvényesül majd, például a levélszavazás során. Alsó-Ausztriában nemrégiben megszűnt a szavazójoga azoknak, akik nem állandó lakosai a tartománynak. Burgenlandban viszont továbbra is bárki szavazhat, akinek bejelentett lakóhelye a tartományban van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában