Modernizáció

2022.09.21. 20:00

Szakmai nap magyartarka tenyésztőknek Jákon - Igény szerinti fejést tesz lehetővé a robot

Szakmai napot tartott a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szerdán. A program fő eleme a teljesen automatizált fejőgép bemutatója volt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Hamar megtanulták a rendet a tehenek a jáki Rácz-gazdaságban: a számukra kialakított területen szabadon mászkálhatnak, kedvükre eszegetik a szalmát, és ha igényük van rá, sorba állnak az automata fejőgép előtt. Április óta működik itt a robot, egyszerre egy állatot fej meg, de mindent maga csinál: miközben enni ad, a robotkar megmossa a tőgybimbókat és felhelyezi a fejőkelyheket. A tejet megvizsgálja: amelyik fogyasztásra alkalmas, azt a tartályba, amelyik nem, azt a lefolyóba küldi. A fejési engedélyt is csak akkor adja ki, ha elegendő mennyiség áll rendelkezésre. A számítógép pedig minden egyes állatról minden lényeges információt elraktároz.  

Rácz Dániel elmondta: személyes jelenlétre továbbra is szükség van, de az ezzel foglalkozó munkatársnak elsősorban a számítógép és az állatok ellenőrzése a feladata. Jelenleg hatvanhat tehenet állítottak rá a robotra, amely rögön jelez, ha valamelyik állatnál problémát észlel. Az azonnali beavatkozás lehetőségével sok gyógyszert, antibiotikumot spórolnak meg, és a termeléskiesés is csökken. Hasonlóan, de már 2020 októbere óta használják a fejőrobotot a csörötneki Kövesdi Máté családi gazdaságában is. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai napjára érkező vendégek mindkét magántenyésztő történetével és tapasztalatival megismerkedhettek.  

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

– A tejtermelés sem kerülheti ki a modernizálást, technologizálást – hangsúlyozta köszöntőjében Rácz Károly, a szervezet elnöke. Mint mondta, az elmúlt években emelkedtek a hozamak. Ez sok összetevőnek, többek között a technológiának, a genetikának, a menedzsmentnek és a takarmányozásnak köszönhető. A szakmai napot a gyakorlati tapasztalatszerzés mellett a csapatösszetartás céljából szervezték.  

A szakmai előadások között Faludi Gergely, a DeLaval Kft. termékmenedzsere az állományméret és tehénforgalom összefüggéséiről beszélt, majd a fejőrobot költséghatékonyságát részletezte. Kiemelte: optimális esetben a gép mellett napi huszonnégy órás körforgás működik: az állatok a pihenés-etetés-fejés háromszögében élnek. Lényegében igény szerinti fejés zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában