Nem térítenek

2022.10.20. 14:52

A Szova megmondja, melyik a jó szemetes

Nem szabvány vagy elhasználódott gyűjtőedényben keletkező sérülésekért nem vállalnak felelősséget, a gyűjtőedényt nem szállítják el javítás céljából és a kárt – felelőssége hiányában – nem térít meg – hívja fel a figyelmet a Szova Zrt.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Mint írják, az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés érkezett a közszolgáltatóhoz arról, hogy az egyes gyűjtőedények ürítés során megrongálódtak. A szervezet munkatársai pedig egyre több alkalommal találkoztak azzal a problémával, hogy a háztartási hulladékot a járatnapokon nem az előírt, gépi ürítésre alkalmas, szabványos gyűjtőedényekben tették ki. Ez azért fontos, mert a kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan gyűjtőedények, amelyek hulladék gyűjtésére, ideiglenes tárolására háztartáson belül alkalmasak, azonban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban gépi ürítésre - az anyaguk és/vagy kialakításuk miatt - alkalmatlanok.
A gépi ürítésre alkalmas szabványos gyűjtőedény szabványszáma: MSZ EN 840-1:2020. A hulladékgyűjtő gépjárművekkel üríthetők még az MSZ EN 840-1:2013. szabványú gyűjtőedények is. A szabványos gyűjtőedényen a szabványszám, valamint az űrtartalom és a súlykorlátozás fel van tüntetve jól látható formában és helyen (általában az edény tetején). Amelyik gyűjtőedényen nincsenek feltüntetve ezek az azonosítók,  az nem alkalmas hulladékgyűjtő gépjármű által történő ürítésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában