Főhajtás

2022.10.21. 20:04

Egy mondatot csak - Az 1956-os forradalomra, szabadságharcra emlékezünk - fotók

Megkezdődtek a megemlékezések a megyében az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából.

vaol.hu

Felvételünkön a celldömölki városi iskola, a Berzsenyi-gimnázium diákjai és tanárai, valamint az Ádám Jenő Zenei AMI növendékei mutatják be Egy mondatot csak címmel ünnepi műsorukat a KMKK színpadán, dr. Bérdiné Stipkovits Ildikó, Pesti Arnold és Rozmán Kristóf rendezésében

Fotó: © Cseh Gábor

Ma a békéért kell küzdenünk 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról megemlékeztek Ostffyaszszonyfán is. Az ünnepségen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő.

 Pénteken késő délután megemlékező ünnepségre gyűltek össze a falucska lakói a művelődési házban, ahol a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói állítottak méltó emléket színvonalas produkciójukkal egykori nagyjainknak. A műsorban megjelentek az egykori úttörők, a Pesti srácok és lányok, a fegyvert ragadó egyetemisták és a harcot leverni próbálók. Ács Attila polgármester ünnepi szavaival utalt rá: mindenből, ami igazán fontos számunkra, magyarok számára, kettő van. Összeköt minket a Himnusz és a Szózat; közös őseink, Hunor és Magyar; de kettő van a magyarság szabadságának születésnapjaként tekinthető nemzeti ünnepeinkből is – március 15. és október 23. – Kötelességünk, hogy a hősök emlékét megőrizzük és az ifjúságnak elmondjuk: kik, mit és miért tettek 1956-ban. Nekik is tudni kell a pesti srácok és lányok önfeláldozó hősiességéről – hangzott el beszédében. A megemlékezést követően Ágh Péter országgyűlési képviselő, Ács Attila polgármester, Kovács-Bagics Dóra alpolgármester, Buzás Jenő a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója és Bolla Katalin, az iskola igazgatóhelyettese helyezték el koszorúikat a hősi emlékmű melletti kopjafánál. 

Ács Attila és Ágh Péter a megemlékezésen
Fotós: Ohr Tibor

Az emlékezők mécseseket gyújtottak. 1956 kapcsán Ágh Péter országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet: a békéért kell küzdenünk! – Magyarország mindig kész volt megvívni a harcot a szabadságért, erről tanúskodik történelmünk is: a magyar védte meg a töröktől Európát, 1848-ban a szabadság eszméjének védelmében szállt harcba. És így volt ez 1956-ban, amikor Magyarország egyedüli mécsesként világított a Szovjetunió vasfüggönnyel elsötétített térképén. Ma is követnünk kell az 56-osok példáját és a békéért kell küzdenünk – fogalmazta meg.

A nemzeti karakterünket védenünk kell 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a településen, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet.

 A templomkertben, a Mindszenty Józsefet ábrázoló 1956- os emlékműnél Horváth István polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A koszorúzás után az emlékezők a művelődési házba vonultak, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet. – Nemzeti karakterünket ma is meg kell védenünk, hiszen olyan törekvések vannak Európa-szerte, amelyek el akarják törölni a nemzeti sajátosságokat – fogalmazott, majd arról is beszélt, hogy magyarok 1956-ban azért vonultak ki az utcára, és azért ragadtak fegyvert, hogy az elnyomás alól megszabaduljanak. – Sosem gondoltuk, hogy a Szovjetunió legyőzhető, de béketárgyalásokat akartunk. Azt akartuk, hogy a nagyhatalmak vegyék észre, hogy minden nemzetnek joga van a szuverenitáshoz, de ez nem fegyverekkel, elnyomással valósítható meg, hanem párbeszéddel és a békére való törekvéssel – zárta szavait.

Fotós: Szendi Péter / Forrás: V. Németh Zsolt is megkoszorúzta az emlékművet 

A celldömölki megemlékezés képei:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában