Az ősz legjava

2022.10.11. 12:06

Ettem szőlőt, most érik – megnéztük, mennyiért kínálják az évszak gyümölcseit, zöldségeit a szombathelyi piacon - fotók

Az évszak gyümölcsei, zöldségei, a körte, a szőlő, a tök a legkelendőbbek most a vásárcsarnokban. Mellettük őszi virágok – árvácskák, krizantémok – sorakoznak a pultokon.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Gazdag választék, színkavalkád és mérsékelt forgalom – ilyen képet mutat a szombathelyi vásárcsarnok kedd reggel. Az északi oldalon az előtető alatt összetéveszthetetlen fonott kalapjában Horváth Márton vasasszonyfai őstermelő fogad: zsidányi gesztenyéjéből mérettől függően 1600-tól 2500 forint/kiló áron választatunk. Nem kell már tovább várni a nagyszemű, szép fényes héjú csemegére, aminek kilóját a csarnokban 1200-2500 forint között kínálják.

A kávézónál törzsközönség gyűlik: Söjtöry Elvira országos szenior futóbajnok mutatja porcelán csészéjét: hetente többször ott és abból fogyasztja a feketét régi ismerősénél, Halmosiné Séfer Rozáliánál. Utána, ha teheti Bárdosi Csabánál veszi a zöldségeket. A jáki termelőnél a burgonya kilója 350 forint – ennél láttunk drágábbat is a piacon –, a céklát, a főzőtököt, a cukkinit, a patiszont 400, a kerékrépát, birsalmát 500, a lecsónak, savanyúságnak való paprikát 600 forintért adja. A szomszédjában a vöröshagyma, a káposzta, a kápia paprika kilója 400-600 forint, a cékláért 450 forintot kell fizetnünk, az uborka, a karfiol, a pritamin paprika, a csicsóka kilója 1000 forint, a szőlőből a saszla és a cardinal csemegeszőlő ugyanennyi; de fehér és kék szőlőhöz 5-800 forintért is hozzájuthatunk.

Sárgarépát 500-600, erős paprikát, vegyszermentes fürtös paradicsomot, tavaszi fokhagymát, fehér répát, fekete retket 1000-2000 forintért is láttunk, a hazai dióbélből 4000 forintért vihetünk haza egy kilót süteménybe, salátákhoz, tészta- és húsételekhez. Egy csokor petrezselyem és kapor 200 forintért kapható. Egy darab karalábé 400, egy nagy zeller 500 forint. Bőven van sütőtök, amit manapság szeptembertől januárig kínálnak – akciósan 500 forintért is találtunk. Dekorálásra csábítanak a kis dísztökök – 500 forint körül áron kaphatók minőségtől, fajtától függően. A sorkikápolnai Németh Ramón sült tök szeleteket is kínált. Baranyai Andrásné vásárolt a standjánál, két és fél kiló krumpliért 930 forintot fizetett. Az asszony nagyon szereti a piacot: a Károly Róbert utcából jött, hogy a töltött zsemléhez, a napi főzéshez szükséges friss alapanyagokat beszerezze. A kiscsarnokba is benéztünk: a vargánya kilóját 5000, a rizikét 3000, a trombitagombát és a szegfűgombát 6000 forintért kínálták kedden.

Kelendők az árvácskák: az áruk az indigókéktől a narancssárgáig 250 forint, cserepes krizantémot 890-től 2490 forintig vásárolhatunk. A 12 centis cserepű 890, a 15-ös 1190, a 17-es 1690, a 21-es óriási 2490 forint – Pölöskeiné Nagy Rita azzal biztatott, a jövő héttől lejjebb megy az áruk. Érezhető, hogy a vásárlók készülnek a halottak napjára, ehhez már most mécsesek tömkelegét találják a piacon. A vásárcsarnokban a kereskedők, vevők is abban bíznak, hogy év végéig nem emelkednek jelentősen az árak. Előbbiek szeretnék, ha jóval nagyobb lenne a nyüzsgés: ha a vásárlók a minőségi szezonális, helyben termett magyar árut, a helyi termelőket támogatnák és nem az importot választanák a kiskereskedelmi láncoknál.

A Vásárcsarnokban a Szombathelyi Gomba- és Gyógynövényklub 30. jubileumi élőgomba- és gyógynövény-kiállítása nyílik ma 16 órától. Utána 17 órától Kalauz József gombavizsgáló, gombaszakellenőr Védett rejtőzködők a közelünkben címmel tart előadást. Október 14., péntekig látható a Hunyadi út felőli kiscsarnokban a kiállítás, Horváthné Ottlecz Judit gombagrafikái, Fiedler Rita gombaszakértő gombametszetei, Nagy Angelina gombafotói, valamint a Vásárcsarnok által meghirdetett gombafotó- és ovis rajzpályázatra érkező alkotások. Keddtől péntekig a Vásárcsarnok egyik gombaszakértője tart foglalkozásokat az ovisoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában